Německá důchodová pokladna nemá starosti

Německá "Rentenkasse" má přebytek 23 a něco miliard Euro, na konci roku se očekává konečné číslo ještě vyšší kvůli příspěvkům za 13 platy, které v prosinci mnoho firem vyplácí.

V Německu je totiž důchodový účet striktně oddělen od státního rozpočtu. Tak tomu bylo i v bývalém Československu až do příchodu Komunistů k moci v roce 1948. Tehdy bylo v důchodové pokladně 50 miliard tehdejších korun jako rezerva na horší časy. Soudruzi tyto peníze převedli do státního rozpočtu a rozfrcali na nesmysly. Od té doby se důchody financují ze státního rozpočtu.

Což je pro stát velice výhodné. Každoroční přebytky mezi příspěvky a výplatami důchodů by totiž byly mimo dosah neviditelné ruky Ministerstva financí. To si zcela bez skrupulí přebytky dále přivlastňuje do rozpočtu a drze tvrdí, že je třeba provést reformu důchodů, protože na ně není.

Při průměrném přebytku 5 miliard za rok by dnes na odděleném důchodovém účtu muselo být za 22 let od Sametu, řekněme, alespoň 100 miliard jako rezerva. A problém s financováním důchodů by nebyl.

Ale ve státní kase by těch pět miliard chybělo. A bylo by to pět miliard, ke kterým by Ministerstvo financí nemělo přístup. To je zřejmě důvod, proč se český důchodový systém nesmí vrátit ke starým osvědčeným praktikám, nebo alespoň neokopíruje fungující německý model. Místo toho pan ministr a poradci vymýšlí první, druhou a třetí nohu důchodového systému, které všecky dohromady budou stále kulhat, ale nikdy nebudou pořádně fungovat.

A naši politici budou  dál dělat z občanů blbce.

 

 

 

Autor: Petr Pazderka | pátek 23.12.2011 10:50 | karma článku: 25,02 | přečteno: 1166x