Jen vzdělaný národ může s klidem vzhlížet k budoucnosti!

Hlad po vzdělání celosvětově roste. Zřejmě to má co dělat s penězi. Ti neznalí zákonů trhu jdou studovat v naději, že díky vzdělání přijdou k hromadě peněz a budou si pak moci dopřát vilu, auto, eroplán, možná i jachtu... Ti, kteří pochopili, že čas jsou peníze, na to šli obráceně. Místo studia si nejprve obstarali hromadu peněz, pak vilu, auto, eroplán a jachtu…a když už teď mají skoro všecko, teprve touží korunovat své snažení titulem. Ale ouha!! Několikanásobný milionář, ukovaný v praktické ekonomii, je zvyklý, že za peníze je v Praze dům a v Brně dva. A tu se po něm najednou žádá, aby kvůli titulu trávil tři i více let ve škamnách. „Čas jsou peníze a když je chceš vydělat, nemůžeš trávit čas planým plkáním!“ vysvětloval mi jeden úspěšný podnikatel. „Oni po mně ve skutečnosti chtějí, abych jim  tři roky platil za  jejich moudra a až potom mi za to dají titul. Jenže já jim na ty jejich moudra kašlu! Kdybych můj byznys vedl podle nich, tak jsem dávno plajte! Za tři roky ze mně vytahají dvě stě tisíc! Tak tady je máte najednou, pánové, dalších sto navrch za dobrou vůli a pište diplom!“ Z hlediska milionářů celkem pochopitelný názor.

Tituly by se v dnešní uspěchané době neměly spojovat se studiem.

Nepochopitelně stále existují univerzity, které tvrdošíjně odmítají takový pohled na tituly uznat.  Přitom jim schází peníze na výzkum, na pořádné platy, na literaturu, na kde co.Ale ta známá „volná ruka trhu“ všecko nakonec srovná.Kde je poptávka, tam vznikne i nabídka a soukromé univerzity rostou jako houby po dešti.

Ale protože vlády nejsou ochotny nákup a prodej titulů legalizovat, jsou takové univerzity nuceny uchylovat se k pololegálním praktikám. Podrobně o nich  referuje např.známý týdeník DER SPIEGEL v  čísle z 21.3.2011, str. 49 a násl.

Jak referuje dnešní Právo, i sám pan ministr Dobeš z Ministerstva kultury konečně pochopil, kudy je třeba se našemu školství ubírati.

Kdyby k tomu naše vláda našla odvahu a dala mu na to placet, mohlo by to potom vypadat třeba takto:

Vědoma si své odpovědnosti za péči o kulturu a kulturnost národa, především pak o jeho vzdět, item vědoma si stavu státních financí, item i žadavku Evropské unie na zvyšování vzdělanosti občanů všech států Unie, rozhodla se vláda zřídit při Ministerstvu školství a tělovýchovy

"Korespondenční univerzitu při MŠT (nadále jen KUMŠT).

Úkolem Korespondenční univerzity (dále KUMŠT) bude především urychleně obstarat prostředky na vlastní provoz a dále prostředky na celonárodní vzdělání a národní kulturu, kterých se Ministerstvu školství i Ministerstvu kultury momentálně nedostává.

MŠT urychleně vládě předloží návrh zákona o povinném národním vzdělávání.

Pro zrychlení legislativního procesu použije se jako vzor již  existující zákon o plošném povinném placení televizních koncesionářských poplatků.

Vycházejíc z výše citovaného vládního zadání, MŠT urychleně vypracovalo návrh statutu Univerzity národního vzdělávání KUMŠT  a tímto jej předkládá k celonárodní diskusi.

 

NÁVRH VYHLÁŠKY MŠT

O ZŘÍZENÍ UNIVERZITY

 

HLAVA I. Základní ustanovení

 

Odstavec1. Tímto se zřizuje jako samostatný odbor při Ministerstvu školství a tělovýchovy

KORESPONDENČNÍ  UNIVERZITU  ( Nadále jen KUMŠT).

Odst. 1a) KUMŠT otevírá studijní obory:

Všecky obory podle poptávky studujících

Odst. 1b) Finance KUMŠT spravuje a rozděluje Ministerstvo financí.

 

 

HLAVA II. Všeobecné a poplatky

 

Odstavec l. Poplatky se pro účely této vyhlášky rozumějí poplatky nevratné.

Odstavec 2. Univerzita je korespondenční, výuka, konzultace i zkoušky probíhají prostřednictvím elektronických médií.

Odstavec 3. Ke studiu se může přihlásit každý občan EU starší 18 let.

Za uchazeče zbavené svéprávnosti se mohou ke studiu přihlásit jejich zákonní zástupci.

Odstavec 4. Každý uchazeč musí splňovat podmínky stanovené v odstavci 5.

Odstavec 5. Bod 5.1  Každý uchazeč  musí, ne později než měsíc před plánovaným započetím studia,  požádat vzdělávací odbor MŠT o zaslání  žádosti o přijetí ke studiu.

Bod 5.2  Současně s žádostí o zaslání žádosti musí uchazeč předložit potvrzení o zaplacení manipulačního poplatku ve výši 5000 (slovy pět tisíc) korun na účet KUMŠT. Tento poplatek je nevratný.

Bod 5.2.1 Pro uchazeče z jiných členských zemí EU se pod 5000Kč

rozumí 500 EUR.

Bod 5.3  MŠT po obdržení žádosti o zaslání žádosti, byla-li splněna předchozí podmínka, uchazeči obratem (obvykle do tří týdnů) zašle formulář žádosti o přijetí ke korespondenčnímu studiu.

Bod 5.4  Uchazeč zašle do 3 dnů vyplněnou žádost rektorátu KUMŠT.

V žádosti výslovně uvede obor/-y požadovaného studia a dále  má-li zájem o

-Bakalářské studium – 4 semestrů

-Magisterské studium – 6 semestrů

-Doktorandské studium – 7 semestrů, eventuelně o

-Perpetuální studium – počet semestrů neomezen (tzv.věčný student).

Studující si může v průběhu studia studijní stupeň změnit směrem  nahoru po doplacení příslušných poplatků a složení potřebných diferenčních zkoušek. Změna směrem dolů je možná jen s přihlédnutím k ustanovení Hlavy II., odst.1. a násl.

Bod 5.5  Studijní semestrální poplatky se stanovují ve výši 30.000 (slovy třicet tisíc) korun.  Elektronická skripta jsou v ceně.

Bod 5.6  Společně s žádostí dle bodu 5.4 zašle uchazeč potvrzení o zaplacení studijních poplatků za první semestr a další potvrzení pak vždy nejpozději 4 týdny před začátkem dalšího běhu. Studijní poplatky jsou nevratné.

Bod 5.7  Přeje-li si uchazeč studovat ve zrychleném režimu, odešle poplatky stanovené v bodě  5.5 společně za tolik semestrů, kolik si jich přeje absolvovat zrychleným způsobem. Studijní poplatky jsou nevratné.

Bod 5.8  Studijní poplatky dle bodu 5.5 se rozumí vždy za jeden semestr a jeden studijní obor. Při souběhu více studijních oborů rektorát na písemnou žádost (poplatek 1000 Kč) poskytne množstevní slevu a to:

-Při souběhu dvou oborů  10% z celkové částky, při souběhu tří a více    oborů 15% z třetího a každého dalšího oboru.

-Studentům, kteří se prokáží potvrzením o nemajetnosti, může rektor se souhlasem Ministerstva financí povolit další 3% slevu.

-Zaměstnanci státních institucí, včetně poslanců a senátorů, mají nárok     na 50% slevu u všech poplatků, ale pouze tehdy, je-li vzdělání nezbytné pro výkon jejich současné funkce.

Bod 5.9  Studijní poplatky dle bodu 5.2 a násl. jsou nevratné.

Bod 5.10  Po ukončení přijímacích procedur budou o přijetí ke studiu         studenti informováni prostřednictvím internetu, a elektronickou poštou jim bude zaslán index ve formátu HTML.

 

HLAVA III. Průběh studia.

 

Odstavec 1. Nejpozději 24 hodin před zahájením příslušného semestru děkanáty jednotlivých fakult vyvěsí na internetových stránkách univerzity  a) vyučovací předměty pro daný semestr, b) Základní studijní literaturu, c) Zadání a rozsah seminárních prací, d) Seznamy konzultantů pro jednotlivé vyučovací předměty, e) Otázky testů pro závěrečné semestrální zkoušky.

Zároveň děkanáty zveřejní poslední datum k e-mailovému odevzdání hotových semestrálních prací a vyplněných e-mailových testů závěrečných semestrálních zkoušek.

Odstavec 2. Studující studují samostatně. Studující si elektronicky ze seznamu vyberou konzultanty, se kterými pak komunikují pomocí vzájemně sdělených e-mailových adres.

Studenti i konzultanti jsou povinni zdržet se ve vzájemné komunikaci nadávek, urážek a vůbec invektiv jakéhokoliv druhu. Oslovování „Ty/Vy vole“ je nepřípustné a bude trestáno opakováním semestru. Zaplacené studijní poplatky tím propadají.

Studentům se doporučuje vybírat konzultanty z kádrů MŠ.

Výši poplatku za jednu hodinu konzultace si konzultanti a studující dohodují individuálně s přihlédnutím k movitosti studujícího, resp. konzultanta.

Odstavec 3.  a) Pro hodnocení seminárních prací je rozhodující počet  dosažených bodů. Za jednu normovanou stranu seminární práce se udělí 10 bodů. Pro uznání práce je potřeba nejméně 30ti bodů. U prací, které zkoušející uzná za výjimečně kvalitní stačí 20 bodů. Práce se příslušnému zkoušejícímu předkládají v elektronické podobě, nejlépe e-mailem.

b) U závěrečných semestrálních elektronických testů se každá správná odpověď hodnotí různým   počtem bodů podle obtížnosti. (Viz vzor- příloha.) Pro výslednou známku výborně je třeba 90% možných bodů, pro známku chvalitebně 80% a pro známku dobře 50% možných bodů. Získá-li studující méně než 50% možných bodů, je povinen test opakovat. Poplatek za opakování testu je 5000 (pět tisíc) korun splatných předem; počet opakování není omezen, avšak doporučuje se alespoň 2x pro lepší pochopení látky.

c) Výsledky – zápočty a známky – příslušný zkoušející  elektronicky zapíše studentovi do jeho elektronického indexu. Poplatek za zápis činí 500 korun.

Odstavec 4. Po ukončení semestru zveřejní příslušné fakulty na elektronických stránkách KUMŠT jmenné seznamy studujících, kteří postupují do dalšího semestru. Jména příp. vyškrtnutých se neuvedou (zákon na ochranu osobnosti).

 

HLAVA IV Ukončení a dokončení studia.

 

Odstavec l. Studium může studující přerušit, nebo ukončit, kdykoliv při dodržení ustanovení HLAVY II odst.1 a odst.5 body 5.1 a násl.

Odstavec 2. Po zaplacení všech poplatků a řádném složení všech předepsaných zkoušek studující vypracuje a obhájí disertační práci v minimálním rozsahu 20 normostran. Při souběhu oborů studia studující vypracovává samostatnou práci pro každý obor. Obhajoba probíhá e-mailem.

Ti, kteří závěrečnou disertační práci obhájí, dostanou potvrzení o řádném dokončení studia. Toto potvrzení se vydá písemnou formou ZDARMA! (kanc.papír, formát A5). Kolkovné 50 Kč.

Absolventi  mimoto mohou podat písemnou  žádost o provedení promočního aktu (poplatek za jednu žádost elektronicky 500Kč, písemnou formou Kč 1000). Žádosti je nutno předložit pro každý studijní obor zvlášť a poplatky se sčítají. Po zaplacení poplatku/ů budou absolventi promováni na univerzitní stupeň, který si v žádosti o přijetí ke studiu zvolili.

Promoce se děje a) korespondenčně

b) fyzicky.

Poplatek za korespondenční promoci činí 1000 (tisíc) korun.

Korespondenční promoce se uskuteční elektronickou poštou. Absolvent obdrží osobní e-mail rektora, osobní e-mail děkana a osobní e-mail promotora, všechny s elektronickým podpisem, v příloze e-mailu rektora fotokopii diplomu ve formátu JPEG.

Absolvent si může elektronicky objednat poštou za manipulační poplatek 1500 korun originál diplomu o rozměru 40x60 cm na ručním papíře, s originálními podpisy rektora, děkana a promotora, spolu s pečetí fakulty. Platba buď předem, nebo na dobírku s příplatkem 100 Kč.

Fyzická promoce se uskutečňuje ve dvoraně KUMŠT za přítomnosti rektora, promotorů, děkanů a řádných profesorů jednotlivých fakult, jakož i absolventů a jejich rodinných příslušníků. Vstupenky pro rodinné příslušníky jsou k dispozici ve vrátnici ministerstva.

Poplatek za fyzickou promoci závisí na počtu promujících absolventů. Pronájem dvorany, čištění talárů, leštění rektorského řetězu a dalších insignií univerzity, činí, all inclusive, celkem 250.000 korun a poplatek připadající na jednoho absolventa se vypočte dělením této sumy počtem promujících  absolventů.

Poplatek je splatný předem a je nevratný. Taláry a barety pro promující lze vypůjčit za poplatek 250 Kč za kus u pedela Univerzity. Účast v taláru je povinná.

 

HLAVA V. Závěrečná ustanovení. Výjimky.

 

Odstavec 1. Ve zcela výjimečných případech, pokud žadatel o studium doloží vysvědčení společnosti MENSA, že jeho IQ je vyšší, než 90 bodů, může takový žadatel ústně požádat o superrychlé studium.

 

Odstavec 2. Doba takového, zcela výjimečného, studia se stanoví ústní dohodou a nesmí být kratší, než 60 (šedesát) dní. Soboty,neděle, dovolená a zákonné svátky se započítají.

 

Odstavec 3. Poplatky za tento, zcela výjimečný, druh studia, včetně odměn konzultantům a nákladů za event. samostatnou fyzickou promoci, je v takovém, zcela výjimečném, případě nutno dohodnout individuálně a ústně předem. Takto dohodnuté poplatky je třeba uhradit jednorázově před započetím studia v hotovosti v obálce velikosti A4 nebo větší  a veškeré poplatky jsou nevratné.

 

 

HLAVA VI.  Právní odpovědnost

Odstavec 1. Za řádné a odpovědné studium, za rozsah získaných vědomostí a za původnost veškerých písemných prací v průběhu studia nesou právní odpovědnost výlučně sami studující. KUMŠT, ani žádné její údy, za případné, vědomé či nevědomé, porušení těchto povinností nenese žádnou právní odpovědnost.

 

===========================================================================================

Informativní příloha

Ukázka – příklady  otázek z připravovaných semestrálních testů:

(Celkem možných max.14 bodů, požadované minimum 7 bodů.)

 

Sociologie:

-         Jak se vede pánům rodičům?

-         A) dobře         za tuto odpověď                     3 body

-         B) špatně            za tuto odpověď                     3 body

-         C) jsem sirotek  za tuto odpověď                     4 body (sociální příspěvek)

-         D) nevím         za tuto odpověď                     2 body

 

Astronomie:

Kolik hvězd je v naší galaxii?

A)    2,685.972       za tuto odpověď         1 bod

B)     4,272.001     za tuto odpověď         2 body (přesnější odhad)

C)    nevím          zcela správně.         5 bodů

 

Filosofie:

Kůň je nebezpečný zezadu, býk zepředu, blbec ze všech stran.

Toto tvrzení je

A) správné    za tuto odpověď               3 body

B) nevím       za tuto odpověď               0 bodů. (To musí vědět i blbec!)!

 

Ekonomie:

Tunel je

A)    defraudace velkého rozsahu

B)     Ekonomická kategorie

C)    Průchozí díra v zemi

D)    Nevím         Uznává se A B C D        4 body

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | sobota 23.4.2011 18:28 | karma článku: 8,38 | přečteno: 1381x