Jak je to vlastně s tou daní z přidané hodnoty?

Pořád mi vrtá hlavou daň z přidané hodnoty.Nejsem tak zcela bez vzdělání, i když matematika nikdy nebyla mojí silnou stránkou. Ale troufám si říct, že kupecké počty jsem zvládal. Ale kupecké počty, které praktikuje Ministerstvo financí pochopit neumím. Alespoň co se Daně z přidané hodnoty týče.  

Našel jsem si to v české Vikipedii. Pro tupce jako jsem já tam dali příklad. Tady je:

Příklad

Snížená sazba DPH v Česku činí 10%.

Obchodník zakoupí od svého dodavatele zboží za 1100 Kč - z toho 1000 Kč tvoří cena zboží a 100 Kč tvoří DPH, kterou dodavatel odvede státu. Obchodník zboží rozveze svým odběratelům a prodá za 1650 Kč. Z toho 1500 činí cena zboží a 150 Kč DPH. Při vyčíslení daně obchodník od DPH na výstupu (150) odečte DPH na vstupu (100 Kč) a odvede rozdíl: 50 Kč.

Aź sem to chápu. Dokonce jsem snad pochopil, že tenhle příklad se dá protahovat dál a dál, obchodník to prodá dalšímu obchodníkovi, ten zase dalšímu, ad absurdum. A každý vždycky zaplatí jen rozdíl mezi DPH na výstupu a na vstupu. Předpokládám, že Ministerstvu financí to v Česku běžné protahování vyhovuje a pana ministra dokonce těší, protože s každým dalším obchodním krokem roste cena a s ní do státní kasy kape další DPH.

Ale držme se příkladu:

Výrobce prodá tovar obchodníkovi a odvede státu DPH 100 korun. Obchodník zvedne cenu o 500 + DPH a prodá tovar dál. A odvede státu rozdíl DPH na vstupu a na výstupu  - 50 korun. Ale teď prodlužme příklad ještě o dalšího obchodníka:

Ten zvedne cenu z 1500 o dalších 500 korun na 2000+10% DPH, tedy na 2200 korun. A odvede státu rozdíl DPH, dalších 50 korun.

A teď pozor: Udělejme kouzlo: Zaměňme posledního obchodníka za Ovčana. Posledního kupce v tom řetězci: Ten si koupí zmiňovaný tovar za 2200 korun. Což je 2000 cena tovaru a 200 korun DPH.

A to je to, co nechápu. Stát už přece dostal své DPH z prvního tisíce, pak další DPH z pětistovky, kterou si přimastil první obchodník. A jestli každý z nich skutečně platí DPH jen z toho, o kolik si původní cenu zvedl, tak se ve své prostoduchsti domnívám, že další článek v tom řetězci, ten Ovčan, který tovar nakonec koupil, by měl zaplatit DPH jen ve výši, o kterou si poslední obchodník cenu zvedl - teda o 50 korun. Nikoliv o 200 korun.

Prostě nechápu, proč já, jako občan ovčan, musím znovu zaplatit DPH za všecky, kteří už jednou státu DPH zaplatili.

Asi má pravdu pan Uhde: "V Anglii dřó zákazniky bez noža a my se holíme sami!"

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | neděle 31.7.2011 23:40 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1163x