Další peníze pro armádu?!

Když jsem si v tisku přečetl informaci o možné mobilizaci armádních záloh, napadlo mne  podívat se na stránky Ministerstva obrany, abych se ujistil, že si páni od tisku něco v alkoholickém oparu nevycucali z prstu. Ale musel jsem se jim v duchu omluvit.

 

 

Ve výroční zprávě Ministerstva obrany za rok 2009 je stránka nazvaná „Na pravou míru“.

Titulek je zřejmě vypůjčený z Jirotkova Saturnina, který ale zamýšlel uvádět na pravou míru pouze literární příběhy. Zde se ovšem na správnou vojenskou míru uvádějí všeliká tvrzení všemožných osob a institucí.

A tam se v  komentáři z 5.9. doslovně píše : „…Ministerstvo obrany proto chce příští rok v této oblasti představit nové koncepční materiály, konkrétně Koncepci mobilizace ozbrojených sil České republiky a Koncepci aktivní zálohy.“ Konec citátu.

 

Matně si vzpomínám na nadšené proslovy různých politiků a armádních činitelů, že nám stačí armáda malá, ale profesionální. Vysoce moderní a akceschopná. A teď najednou tohle?! Když ji, podle všelikých tvrzení, konečně máme? Nota bene v době, kdy pan ministr financí při každém dalším útoku na jeho rozpočet ječí jako Viktorka u splavu? Nic přece není zadarmo a každá sranda něco stojí!

A tak se ptám proč zrovna teď, kdy chybí peníze ve školství, ve zdravotnictví, v celé státní správě, se objevuje další reálné nebezpečí útoku na státní rozpočet. A je jedno, jestli na ten příští, nebo až přespříští. Všichni víme, že jak se někde objeví armáda a obrana státu, nejedná se o miliony, ale rovnou o desítky miliard.

Bude přece nutno ty maníky nejen obléct a nasytit, ale taky někde ubytovat. Takže jednou za pusu prodaná kasárna ministerstvo draze nakoupí zpět a pak stejně draze vybaví. A taky draze nakoupí další kvéry a munici, nákladní auta a obrněné transportéry, taky pár tanků a několik desítek eroplánů, aby povolanci měli kde a čím cvičit. Jo – a z národního parku Brdy zase uděláme vojenský újezd a cvičák. Aby to pánové z ministerstva neměli daleko, když budou jezdit cvičící vojska kontrolovat.

A taky bude nutno maníky zaplatit. Pochybuju, že by civil, vydělávající  třeba i ubohých 15000 měsíčně, byl ochoten mlátit sebou na cvičáku za mizerný lancknechtský žold. A že by zaměstnavatelé byli ochotni ten finanční rozdíl z lásky k ministru financí dotovat – to snad nemůže napadnout ani ten nejzelenější mozek na ministerstvu.

 

Ale naštěstí ještě pořád máme „modré knížky“ a ještě pořád žijí staří mazáci, kteří vědí, jak to zařídit ( např. prý, snad i sám pan ministr obrany Vondra), takže s tím doplňováním  záloh to asi nebude nijak horké. Obzvláště dnes, kdy „za peníze v Praze dům a v Brně dva“.

 

Ovšem, ty peníze, které na celý ten tyátr vyrazí Rada obrany státu z ministra financí a z parlamentu , ty už nikdy nikdo do státního rozpočtu nevrátí.

 

Ale jedno, i když zoufalé, řešení by tu snad bylo:

Až se zase bude konat nějaká vojensko-historická bitva, jako třeba dobývání Brna Rudou armádou, Ostravská operace, nebo osvobozování Plzně, tak prostě všecka ta vojska obšancovat policejními těžkooděnci a nahnat je do kasáren. Včetně výzbroje a výstroje, která je zajisté  v daleko bojeschopnějším stavu, než ta armádní. Koneckonců, jsou to všecko chlapi zocelení v mnoha bitvách, ten nejlepší kanonenfutr, jaký si každý generál může přát.

 

Jen mi v těch úvahách něco chybí . Totiž nepřítel, proti němuž je třeba tenhle stát ubránit.

No, ale co! Až přijde čas, on už nám někdo řekne, kterým směrem udeřit!.

Prozatím zůstává hlavním cílem útoku Ministerstvo financí a státní rozpočet.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | úterý 20.9.2011 0:57 | karma článku: 10,51 | přečteno: 621x