Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

4. 4. 2011 21:29
Jen doplním

že v letech 1918-1938 jsme byli v podstatě protektorátem Francie. I když se o tom dneska už nemluví.

0 0
možnosti
PP

pep19

5. 4. 2011 0:53
Re: Jen doplním

Ano, omlouvám se, to jsem opomněl 

A milovali jsme ji stejně, jako později Sovětský svaz a nyní Spojené státy a Evropskou unii ! :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 4. 2011 14:19
čím že Masaryk chyboval

Mohl  Masaryk vůbec vytvořit "čistý český stát",,bez etnických menšin?  Hranice českého státu,jak byla v roce 1918 obnovena , existovala   tisíc let (byť po 300 let jako hranice Rakousko-Uherské říše)  a po celá staletí zde žily početné skupiny cizích národnost Představa že by mohl Masaryk v roce 1918 nějak vyseparovat jako český stát území kde žijí pouze Češi(s hranicí dejme tomu někde u Lovosic, jak to provedl za 20 let Hitler),ba z tohoto území (i jen z Prahy) vyhnal v zájmu čistého národa a státu  všechny ty Němce,Poláky,Židy, Rusíny.mi připadá děsivě groteskní.Protože jako mnoho národnostní existovaly a existují snad všechny státy Evropy.Masarykova chyba byla snad v opaku,tedy že si vůbec nedovedl představit,že by nějaký požadavek na rasově čistý (německý) stát mohl vzniknout a být evropskými velmocemi ,i jen krátkodobě akceptován a vynucován..

0 0
možnosti
PP

pep19

4. 4. 2011 19:12
Re: čím že Masaryk chyboval

Jistě, máte Vaši pravdu.

Ale myslím, že i já mám moji pravdu. Zpočátku chtěl TGM, jako poslanec sněmu, zřejmě jen více autonomie v rámci R-U. Jenže, když se džin dostal z láhve a udržení R-U nebylo možné, nezbylo mu nic jiného, než otočit a chtít samostatný stát. Ale jako prozíravý politik, a věřím že jím byl, musel vidět, že výsledkem bude v konečném důsledku katastrofa. Vystěhování jak je popisujete zajisté možné nebylo. Ale už kravály po vyhlášení republiky - Sudety, Slezsko, Béla Kuhn na Slovensku - jasně ukazovaly, kam bude vývoj směřovat. Česká politika vůči nečeským menšinám taky nebyla to ořechové a jestli přímo nepřilévala olej do ohně, tak alespoň konev s olejem stavěla nebezpečně blízko. A když Hitler zveřejnil Mein Kampf, muselo být TGM jasno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik