Česko postihne krutá krize, vláda koná špatně

Tohle je titulek článku v dnešních Parlamentních listech. Pracovní skupina MMF prý vydala Česku varování. Knížecím radám MMF a Evropské unie není, podle mého názoru, třeba dávat velkou váhu. Svoje o tom ví například Řecko. Ale tomuhle varování docela věřím.

Protože v podstatě jenom opisuje to, co ví každý český podnikatel. Ti to přece vědí a říkají už dlouho. Jenom naši politici mají strach to přiznat na plnou hubu. Přitom zbytečně. Už i každý slepý v tomhle státě to dokáže hůlčičkou našmátrat: Řítíme se do průseru.

Představme si stát jako velký naftový tanker na moři. Někde jsem si přečetl, že než se takový kolos zastaví, ujede dalších třicet kilometrů. Podobně stát, než úplně zbankrotuje, k tomu potřebuje svůj čas. Socialistické Československo k tomu potřebovalo čtyřicet let, naše demokratické kapitalistické vlády to dokázaly za pětadvacet.

Za tu dobu dokázaly naši (prý) demokratičtí politici přivést na buben ekonomiku, průmysl, škoství, zdravotnictví, obranu, dopravní obslužnost, policii, soudnictví, co ještě dalšího si připište sami. A tahle poslední vláda se poctivě snaží přivést na buben nakonec i občany. Ovšem mimo sebe a "horních pár tisíc". Komunisti dokázali za čtyřicet let přivést na buben ekonomiku. Ale to ostatní jakž takž fungovalo. Dnešní vlády zvládly i ten zbytek.

Nebyly banány! Hlavní posametový argument. Dnes jsou! Převážně v kvalitě, jakou se v jiných zemích krmí dobytek. Na maso se sice stála fronta, ale hovězí bylo hovězí, vepřové bylo vepřové. Konina se prodávala ve zvláštních obchodech. A z pití rumu se neosleplo.

První demokratický prezident Havel z balkonu národ ujišťoval, že se nikdo nemusí bát o práci. Dnes faktických 12% nezaměstnaných na pana prezidenta se slzou v oku vzpomíná. Stejně jako těch několik milionů občanů, kteří prozatím ještě práci mají, jen se ve skrytu duše bojí jak dlouho ještě!

Poradní sbor MMF nám poslal vážné varování. A co dělá tahle koaliční vláda? Řekněme si to na rovinu: Blbne a žvaní! Tedy pokud se právě v koalici nehádá mezi sebou. Co taky jiného dělat, ne? Předseda vlády byl výzkumný pacovník v  Tesle Rožnov (blahé paměti), ministr financí chemik, atd.atd., ekonom široko daleko ani jeden. Teda mimo ing. Klause. Takže se vládní páni, bez ohledu na stranickou příslušnost, pokoušeli udělat z něj blbce. Stejně, jako dnes se pokoušejí prodat národu za blbce a opilce nového prezidenta. Ten taky o ekonomice ví víc, než vláda dohromady a je tím nebezpečný. Tatíček Schwarzenberg by býval byl lepší. Kdo spí, nezlobí.

Ale možná, že to je všecko dobře. Když chcete vypálit slivovici, musíte taky ten mač napřed nechat vykvasit. Teda svým způsobem vyhnít. Bohužel, naše partaje už hnijí i na ten nejhorší vkus příliš dlouho.

Kéž by tu objevil nějaký český Napoleon! Ten francouzský tenkrát vletěl do Konventu, s vojáky "bajonet auf" a zařval :"Všichni ven!" A bylo po ptákách. Jenže tady jsme holt v Česku.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | čtvrtek 23.5.2013 12:59 | karma článku: 34,05 | přečteno: 2177x