Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Souhlasím, karma.

0 0
možnosti
Foto

O Václavovi hovoří jediná historická zpráva, která byla zapsána několik desetiletí po jeho smrti, a knížete navíc ani nejmenuje. Saský kronikář Widukind ve své kronice poznamenal, že bratr českého knížete Boleslava (I.) měl být pravým křesťanem a bohabojným mužem, o němž se vyprávěly nějaké zázračné věci, jimž však kronikář příliš nevěřil. Všechny další údaje pocházejí z legend.

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/202450-je-paradoxni-ze-v-zemi-chlubici-se-svym-ateismem-je-oslava-statnosti-spojena-s-kultem-krestanskeho-svetce-rika-historik/

0 0
možnosti
Foto

To, co učinilo Evropu Evropou, bylo oddělení a zároveň kooperace světské a duchovní moci.

1 0
možnosti
Foto

Tak zvaný tribut byla věc v tehdejší Evropě zcela běžná. Václav jej nepravidelně odváděl do Bavorska Arnulfovy. Arnulf v roce 929 tento poplatek připustil Sasku králi Jindřichovi, který tento tribut platil Maďarům a byl to tribut, který jeho království zatěžoval těžce. Z kronik je zřejmé, že při jednání o tributu vystupoval Václav jako rovný patrner a ne jako barbarský králíček. Tribut se týkal všech českých knížat ne jenom Václava. Tribut neznamenal podřízenost, bylo to výkupné za mír paktem o neútočení. Václava bral Jindřich jako důležitého partnera a uznávaného reprezentanta celý Čech a proto mu daroval rameno sv Víta.TRibutem Václav se přihlásil k civilizovanému západnímu světu a expanzi Saska obrátil za Labe proti barbarům.

3 0
možnosti
LJ

Dodal bych pravá ruka sv. Víta. Nejcennější relikvie světce je lebka, tu si Jindřich nechal, druhou nejcennější relikvií je pravá ruka, tu věnoval Václavovi, tedy bylo to velké vyznamenání. V kostele tenkrát musela být nějaká relikvie.

Většina Čechů neví, kdo to byl svatý Vít. Byl to mučedník z dob prvních křesťanu, byl umučen velmi mladý, tehdejší ikonografové to naznačovali kohoutem, ten kokrhá brzy ráno.

2 0
možnosti
Foto

R^do Peruna vy jste to rozštípl;-D

povedlo se vám to také s tou LudmilouR^

sem tam nějaký překlep ale jinak dobrý blog - včetně toho závěruR^

1 1
možnosti