Mám ji rád, nemám ji rád...

Myslím, že kopretiny pořád ještě kvetou, ale je trochu škoda otrhávat je jen proto, aby člověk zjistil, co už stejně ví: v bankovnictví jde o peníze, ne o lásku.  

Air Bank změnila podmínky úročení. A začal „Poprask na laguně“; v našem digitálním věku tedy na Facebooku. Snaha zabalit změnu úročení běžného a spořicího účtu do líbivého komunikačního kabátku - děláme to proto, abyste byli všichni šťastni - tentokrát úplně nevyšla. Pokud banka věří, že udělala klientům radost, jak píše v tiskové zprávě, tak všem tedy ne. Někteří na FB ventilovali i svou chuť banku opustit. Ne snad proto, že by se jich rozhodnutí o úročení nějak dramaticky finančně dotklo, ale protože komunikaci banky shledávají netransparentní a podmínky složitými. Sliby o jednoduchosti a transparentnosti, zdá se, začínají vyprchávat... Možná se někdo zeptá bílých lístků: „Mám ji rád, nemám ji rád?“

Jedna z ...(č)ních bank včera oznámila hospodářské výsledky. Mimo jiné se ji zvýšil počet klientů. Tak už se těším na nějaký nový průzkum, který připomene, že ...(č)ní banky o klienty přicházejí. Je to už takový folklór, že budu fakt nervózní, když se nic neobjeví. ...(č)ní banka má výsledky solidní. Akcionáři asi budou spokojeni. O to nakonec v každém byznysu jde: aby byl majitel spokojený.

Banky jsou na světě proto, aby vydělávaly peníze. A protože založit banku už pár stovek let není úplně originální nápad, je potřeba se nějak odlišit – kvalitou obsahu i formy, technologiemi, lidmi, reklamou... To všechno stojí peníze. Přesněji řečeno, strašně moc peněz. Což je samozřejmě past pro konzistenci slibů sešikovaných na začátku všech cenových válek. Láska s tím vážně nemá co dělat. Dlouhodobý vztah ano, to je ale něco jiného. Dlouhodobý vztah je partnerství, důvěra, integrita, a pořád přitom může jít „jen“ o peníze. Možná je dobré si to hned na začátku vyjasnit, že jde právě o ty peníze. Na obou stranách. A kopretinové otázky  si nechat pro jiné vztahy.  

Autor: Marie Petrovová | čtvrtek 6.8.2015 13:57 | karma článku: 10,66 | přečteno: 469x