Hoši z Bruselu objevili "šaltpáku"

A učí se s ní zařazovat rychlosti. Zatím tedy dvě. Nejdříve je potřeba něco pořádně utáhnout a pak hledat výjimky.  

Britové s Němci naposledy přišli na to, že navrhovaná pravidla pro kapitálovou přiměřenost bank jsou příliš tvrdá a brání malým bankám, aby se prosadily. Manažery malých bank by prý  dodržování složitých pravidel tak zaměstnalo, že už by neměli čas na to, aby  sloužili ekonomice. Skoro mi ukápla slza.

Už se těším, jak to budou v Bruselu rozdělovat. Je dost malá banka, která není velká, ale patří do obří nadnárodní skupiny? Je třeba Fio ještě dost malá? Nebo už je dost velká na to, aby její manažeři pečovali o blaho ekonomiky se vším všudy, včetně dodržování regulatorních požadavků? Jsou manažeři Air Bank nebo Equa tak vytížení službou ekonomice, že by se mělo pečovat o jejich duševní zdraví a ubrat jim regulatorních starostí?

Takže bychom mohli mít nejen dvourychlostní Evropu, ale i dvourychlostní bankovnictví?

Jeden by skoro čekal, že by hlavy pomazané měly vymyslet taková pravidla, která dostatečně pokryjí riziko a zároveň nezaškrtí konkurenci.  Jenomže kdyby něco takového jednoduchého  daly dohromady a ono to, nedej Bůh, fungovalo, co by potom dělaly, že.

Možná by jim někdo měl půjčit na hraní auto, tam je těch rychlostí většinou šest, to by je snad mohlo na chvíli zabavit. Hlavně ne automat!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Petrovová | pátek 22.1.2016 10:11 | karma článku: 19,91 | přečteno: 659x