Budou kvóty i na firemní psychopaty?

Ženy a kvóty - to už je skoro povinná odrhovačka v každém rozhovoru s nějakou vysoce postavenou ženou. Překvapivě jsou některé pro a některé proti, to je asi tak celkový přínos dané informace.  

Ve skutečnosti jsem nepotkala moc žen, které by bavilo toto téma rozebírat. Možná nejde ani tolik o to, jak dostat ženy do vedení firem, ale proč by to vlastně měly chtít.

Rober Hare a Paul Babiak říkají, že mezi manažery (a politiky) je vysoké procento psychopatů. Těmto lidem prý, jak vysvětluje doktor Hnízdil, chybí mozková centra, která jsou rozhodující pro svědomí, soucit, zodpovědnost a spolupráci.

A pak se podívejte na sociální sítě.

Manažerky i nemanažerky tam  lajkují a postují články a citáty o štěstí, klidu a míru (osobním i světovém). Úspěchu se těší titulky jako12 rad, jak být opravdu šťastný;  Den, kdy jsem potkal svůj vnitřní klid; Moudrost starého Mistra, případně malého dítěte nebo 5 slov, která vám změní život (a ani jedno z nich není report, prezentace, náklady, výnosy nebo dokonce customer či value).  Utěšeně roste prodej knih, které se věnují tomu, jak sebou nenechat manipulovat, jak najít štěstí, případně jak z toho všeho neonemocnět a nezbláznit se. Zajímalo by mě, jestli existuje přímá úměra mezi  počtem psychopatů ve firmách a rostoucí oblibou andělů, meditací, správných přání a citátů ze všech možných svatých knih.  Nechci úsilí o duchovní a osobnostní rozvoj nijak zlehčovat. Ostatně dost toho lajkuji a sdílím také. Zdá se mi ale, že je to občas pořádný mišmaš ezoteriky, laické teologie, psychologie a čirého zoufalství z firemního blázince.

Internetový svět je plný hledání kvality života. A ten firemní? Flexibilní pracovní doba a firemní školky jsou určitě fajn, ale psychopata v zádech, který má palec na tepu vaší kariéry a hypotéky,  to rozhodně nevykompenzuje. Ještě abych byla genderově vyvážená - po firemních chodbách samozřejmě klepou podpatky i psychopatky. To je pak teprve ta pravá noční můra.

Psychopatům údajně chybí kousek mozku a dá se to zjistit magnetickou rezonancí. Možná by nebyly třeba ani ty kvóty. Stačilo by povinné vyšetření.

Tak proč s tím ještě nepřišel nějaký z těch evropských regulovčíků, co mají názor na všechno, včetně tvaru rohlíků?  Že by to něco znamenalo?

 

Autor: Marie Petrovová | úterý 19.1.2016 17:35 | karma článku: 18,00 | přečteno: 421x