Jak to bude, až nám bude - sedmdesát let

Diskutér se zeptal pod jakýmsi článkem, proč by jeden nemoh´v sedmdesáti pracovat, když jiný člověk v sedmdesáti klidně řídí stát... Nevím, zda to bylo myšleno jako poklona Klausovi, a nebo zcela naopak. Jako výsměch...

 

       Přirovnání je to tragikomické. Pan Klaus, ten je v "těžké" pohodě. K narozeninám mu bilo šestnáct zvonů. Realita, ta jde zcela mimo něj. (A to trvá už nějaký ten pátek.)

 

       Nespoléhejte se, že budete v jeho kondici. Tedy - až vám bude těch sedmdesát let... Nebudete mít tým lékařů a vyšetření zdarma. Už teď je problém přemluvit doktora, aby vám vzal krev.

       Budete muset platit "nadstandard", který zatím nikdo nedefinoval. Budete platit za jeho chyby - kromě jiného. Za toho rozkošného Vašíka. Jak on se nám tetelí blahem, když krade "propisku". Ach, to je milé, viďte? Jak je kouzelný...!

       A víte proč? Proč se vám zdá kouzelný, a ne jako trapný zloděj a ostuda? No, to vám neřeknu, na to si přijďte, milí čtenáři...

 

       No, nejsem dnes hodná, já to vím. Ale znervózňuje mě to - ticho. Mrtvolné ticho v České kotlině. Bijí nás "reformami" a my jsme zalezlí. Tmou nad Českem se vznáší sova - tuším - kalous ušatý. Tak se jmenuje. Je spíš jak straka, nebo starka; nevím. Vím jen, že jsme zalezlí. A mlčící. Jako těch 28 pánů, co jim jazyk vyřízli. Jo, před popravou jim vyřízli jazyk. Českým pánům.

       Jakoby ho Češi měli pořád vyřízlý.

 

       Oprava: i když si toho k dnešnímu dni (26.6.2011) nikdo nevšiml (v tomto případě - BOHUŽEL), opravuji historický údaj: jazyk byl před popravou dvacetiosmi pánů vyříznut pouze Janu Jesseniovi, který byl jednou z vůdčích postav stavovského povstání, a byl obviněn z urážky majestátu.

 

Autor: Jana Petrová | čtvrtek 23.6.2011 22:25 | karma článku: 28,05 | přečteno: 2275x