Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

M50i92l92a50n 79K65e22s56l

3. 3. 2016 21:57

Nesouhlasím,já jsem v té době žil,ale mne osvobodili.Nevím,kde jste byl zrovna v té době vy.Asi tam,kde byla ta učka z Veverské Bytýšky.K tomu znásilňování.Ve výročí ,mám dojem 60 let od osvobození ,byla vedena k tomuto tématu na internetu rozsáhlá diskuse.Byly uveřejněny dopisy,ve kterých si ztěžovali funkcionáři osvobozených měst ze západní i východní Evropy na množství případů znásilnění.Nakonec dá se říci,že rozdíl mezi armádami v této činnosti nebyl podstatný.Myslím,že vojsko-válka -znásilňování to se rýmuje.Když matka s přítelkyněmi u nás doma těsně po osvobození o tomto diskutovaly,otec účastník první světové jenom zamrmlal-my jsme nebyli jiní.Nezdělil jestli se také zúčastňoval. ̈Válka je vůl.Někdo střílí,někdo znásilňuje.Žádný voják neví zda za hodinu tady ještě bude.

1 1
možnosti
SB

Nezlobte se, ale je naprostý nesmysl považovat to, že Pražané převzali kontrlu nad městem a že Sovětská armáda přijela do města ve chvíli, kdy ho ovládali Pražané, za něco rozhodujícího.

Pražané to mohli udělat jedině proto, že Sověti předtím porazili Němce u Stalingradu, že Angličané je porazili u El Alameinu, Američané u Remagenu, svobodovci u Sokolova apod.

Nemám zrovna východní způsob uvažování moc v oblibě, ale to, co jste předvedl, je stejné, jako kdybyste napsal, že rozhodující byl pro výsledek války fakt, že nakonec Němci podepsali kapitulaci.

Jak skutečnost, že Pražané se mohli sami osvobodit, tak i skutečnost, že Německo kapitulovalo, byly výsledky toho, že nejprve byla německá armáda zničena několika lety trvajícími boji na několika frontách.

A na tom mají Sověti velký podíl, ať už se nám tradiční ruské uvažování líbí, či nikoli.

10 0
možnosti
Foto

Až na to Sokolovo lze souhlasit. Dovolil bych si doporučit např. SACHRA- ,,Pod rozstříleným praporem". Byla svého času za kom. ,,na indexu", především kvůli Dukle a gen. Svobodovi, ale i jiným.

1 1
možnosti
JP

J81o69s15e72f 23P74o83t68r

3. 3. 2016 19:13

Instituciovaný marxismus-leninismus má asi na svědomí největší počet lidských obětí za nejkratší dobu.

Ale asi něco jiného je konec války a jednotlivé lidské osudy. Moje rodina žila jen několik kilometrů od demarkační čáry, tedy na území osvobozeném RA. Nikdy jsem neslyšel, že by si lidé na vojáky RA stěžovali. Dokonce důstojníci RA bydleli v našem domě, a byli dokonce jako svědci svatby mých rodičů v červnu 1945 v katolickém kostele.

5 0
možnosti
Foto

Problém, že taková vyprávění znám také od pamětníků, takže dovolil vyhlásit, že se jednalo o poněkud obecnější jev.

2 1
možnosti
Foto

,,Ruští okupanti kradli, rabovali, loupili a znásilňovali v řádově vyšší míře než němečtí."Rv

Jak si můžete dovolit napsat takvý blábol! To už jste rovnou mohl napsat, že nás osvobodil Hitler a všichni naši lidé v odboji, zavlečení na nucené práce do ,,raichu", odvlečené a povražděné v koncetrácích, zastřelené studenty, etc,etc., i ti, kteří za NAŠÍ VLAST nasazovali, ba i obětovali své životy, vyvražděné a vypálené vesnice,atd.,atd., ,,zavinili" jeho porážkuRv Že Vám není hanba!!To jste napsal pro karmu, či chcete být dalším výrobcem ,,Nových Starých pověstí Českých", tak, jako, ač v opačném gardu, činili komunisté?Rv

10 7
možnosti
VV

Dobra prosovetska propaganda.

3 5
možnosti
ZB

Karma.Jasně a stručně.R^

4 3
možnosti
MB

A Praha se také osvobodila sama už proto, protože Klaus jako čtyřletý stavěl barikády. (Jak se sám pochlubil.)

3 1
možnosti
Foto

Posuzovat historii, a zejména válečné události, současným pohledem je zcestné. Řádění Sovětů v Německu bylo jen odpovědí za to, co činili Němci v Rusku a na Ukrajině. To, že se někteří chovali nepřístojně i u nás je sice smuté, ale někteří ti chlapci z východu prostě nebyli schopni rozlišit kdo je kdo a mysleli si, že jako ti, co denno denně nasazují krk mají právo vzít si co se jím zachce.

7 1
možnosti
MB

Vlasovci pobyli v Praze jeden den. Tak jsem tomu alespoň rozuměl z nějakého dokumentárního pořadu na ČT. Autore, myslíte, že za tu dobu šlo z jejich strany něco zásadně změnit? Vlasov sám s většinou svých vojáků se snažil přes Brdy dostat do amerického zajetí, aby je nezajali Rusové (jistě se právem báli odsouzení za spolupráci s Němci). A Vlasova pak následovali "vlasovci" z Prahy.

1 0
možnosti
Foto

Autor napsal 12 řádků včetně perexu, o čem s ním lze tedy diskutovat?

2 0
možnosti
Foto

Zajímavé. Autorův text má jen pár řádek, nejsou v něm uvedena žádná fakta, diskuze je z tohoto hlediska mnohem zajímavější. Za sebe dodám jen tolik, že Vlasovci Praze sice pomohli, ale stáhli se z bojů 7. května, protože jim, velmi laicky řečeno, nebyla zaručena beztrestnost za předchozí spolupráci s Němci.

6 0
možnosti
LK

Tu jim ČNR zaručit nemohla, SSSR to mělo dobře pojištěno a spojenci jim zajaté příslušníky ROA vrátily jako zrádce.

2 0
možnosti
Foto

A ještě jedné věci nerozumím, pokud se Praha osvobodila sama a sovětští vojáci se chovali, tak jak popisujete, tak jak to, že v r. 1946 volila, jak volila. A nejenom ona, téměř celé Česko,

3 1
možnosti
Foto

A proč nesměla být volena Agrární strana? Vzhledem k tomu, jak dopadly volby na Slovensku, by to asi tak rudě neskončilo.

2 1
možnosti
Foto

A když se tedy ta Praha osvobodila s výrazným přispěním komunistů jednou, tak proč se o tři dny později neosvobodila hned podruhé? A v jakých jazycích a koho volal pražský rozhlas o pomoc?

To volání pražského rozhlasu o pomoc velmi zpochybňuje platnost téze, že Praha se osvobodila sama.

3 4
možnosti
Foto

V prvé řadě volal rozhlas česky (policisty, vojsko), rusky i anglicky. Co tam, pane Řezníku, máte dále?

3 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 509x
Zběhlý učitelský mládenec, který v mírných osmdesátých letech podvakráte odmítl vykročit se svou třídou do prvomájového průvodu ...

Korozní inženýr.

Ušlechtilý špinavec.

Seznam rubrik