Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Hospodin tedy Kainovi řekl: „Proč se zlobíš? Proč máš zkřivenou tvář? Copak tě nepřijmu, když budeš jednat dobře? Když ale nebudeš jednat dobře, pak ve dveřích číhá hřích a dychtí po tobě. Ty ale máš nad ním panovat.“ (Gen 4:6-7) Jednotlivé překlady Bible se liší. Já čerpal z totoho znění. Jak vidíte, Hospodin Kainovi řekl to, co mu řekl (v obou verzích). V čem se shodují? Číhající hříchy má jedinec opanovat a jednat dobře (konat dobro).

Nevím, z čeho vyvozujete, že už v této fázi průběhu zkoušky Kainova charakteru byla Kainova oběť odmítnuta na základě toho, z čeho se Kain "skládal". Nebo snad Hospodin predikoval, čeho se Kain dopustí v budoucnu?

0 0
možnosti
Foto

V Bibli není všechno. Nevíme, čeho se Kain dopouštěl, ale Hospodin jeho oběť odmítl proto, že měl něco (my nevíme co) ve svém životě špatně, v rozporu s boží vůlí.

Kdyby vaše vegetariánská exegeze měla být správná, muselo by v Bibli stát toto: „Což nepřijmu i tebe, budeš-li mi obětovat maso?“ Jenže ono tam je „Což nepřijmu i tebe, budeš-li konat dobro?“ – oběť byla odmítnuta proto, že Kain nekonal dobro. Opravdu tu není místo pro jakoukoli spekulaci ohledně jídla.

1 0
možnosti
Foto

„Jisté je jen to, že veganská či vegetariánská strava Nejvyššímu nevoní či nechutná“

Přeskočil jste verše, které usvědčují váš výklad z omylu:

„Na Kaina však a na jeho obětní dar neshlédl. Proto Kain vzplanul velikým hněvem a zesinal v tváři. I řekl Hospodin Kainovi: ‚Proč jsi tak vzplanul? A proč máš tak sinalou tvář? Což nepřijmu i tebe, budeš-li konat dobro? Nebudeš-li konat dobro, hřích se uvelebí ve dveřích a bude po tobě dychtit; ty však máš nad ním vládnout.‘“ (Gn 4,5–7)

Jak vidíte, Hospodin odmítl Kainův dar nikoli proto, z čeho se skládal dar, nýbrž proto, z čeho se „skládal“ Kain.

Stejně tak nevidím žádnou příčinnou vazbu mezi tím, co Kain jedl, resp. čeho je podle vás prototypem, a tím, že byl vrah. Nic takového v Bibli není.

1 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 509x
Zběhlý učitelský mládenec, který v mírných osmdesátých letech podvakráte odmítl vykročit se svou třídou do prvomájového průvodu ...

Korozní inženýr.

Ušlechtilý špinavec.

Seznam rubrik