Poplatky u lékaře – 4 roky poté

Dovolím si malé ohlédnutí za chronologickým vývojem poplatků u lékaře. Sice diskuse kolem nich v podstatě úplně utichla, přesto si myslím, že je třeba si pár milníků připomenout. Už jen kvůli zajímavému soudnímu procesu, který začíná dnes v Českých Budějovicích.

Na celé shrnutí by možná stačilo pár následujících vět:
Od 1. 1. 2008 se ze zákona zavádí platba regulačního poplatku u lékaře a v lékárnách.
Na podzim 2008 ČSSD vyhrává krajské volby ve všech krajích především díky slibu zrušení placení u lékaře.
Během prvních měsíců roku 2009 všechny kraje proplácejí pacientům regulační poplatky ve svých zařízeních (krajské nemocnice a k nim patřící lékárny).
Ještě během roku 2009 začíná několik právních bitev o to, zda kraje nenarušují hospodářskou soutěž.
Během roku 2010 kraje přestávají proplácet pacientům regulační poplatky (snad kromě Rathova Středočeského kraje).
V roce 2011 soukromá společnost Dr. Max provozující lékárny uspěla u pražského vrchního soudu s tím, že kraje narušily hospodářskou soutěž.
V roce 2012 proběhnou soudy po celé ČR, v nichž společnost Dr. Max bude po jednotlivých krajích v souhrnu požadovat cca 120 milionů korun (více zde).
První soudní proces začíná dnes v Českých Budějovicích, Dr. Max v něm po Jihočeském kraji požaduje 340 tisíc korun.

Zbývá dodat, že během uplynulých let snad pacienti pochopili, že poplatky pomáhají k investicím do zdravotnictví a že díky nim mohou využívat lepší péči. Pravdou také je, že byly ze zákona odstraněny některé nedomyšlené věci jako např. platba za děti. Systém byl tedy nastaven do „normálu“ a občan chápe jeho výhody.

Nezbývá tedy než počkat do podzimu, jakým novým (a v budoucnu opět nesplněným) slibem bude ČSSD vábit voliče letos na podzim. Chce se mi věřit, že lidé už na podobné nesplnitelné sliby nenaletí.

Autor: Petr Maroš | čtvrtek 16.2.2012 10:46 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Petr Maroš

Zapomenuté hodnoty: Svoboda

17.11.2015 v 8:02 | Karma: 8,56