Strmělka mlženka, posel podzimu

Velmi hojná a aromatická houba, která ohlašuje nadcházející podzim. No a pokud budete mít štěstí, tak na starých plodnicích se může vyskytovat velmi vzácná parazitická houba.

I letos se velmi hojně vyskytuje tato strmělka. Letos díky teplejšímu podzimu rostla o něco později.

Strmělka mlženka roste velice hojně ve všech typech lesů i mimo ně(parky, sídliště apod.). Komu nevadí její silné a specifické aroma, tak se dá konzumovat. I když se občas uvádí, že u malé části lidí se mohou vyskytnout zažívací potíže(zdroje ke konci článku). Také bych volil mladší plodnice než jsou na fotografii.

Další zajímavostí je, že na starých plodnicích této houby se může vyskytnout velmi vzácný kukmák cizopasný(příživný). Toho se mi podařilo najít jen jednou a je v červeném seznamu veden jako kriticky ohrožený druh.

Mlženku poznáme především díky šedému klobouku, bělavým sbíhaným lupenům. Třeň je bělavý nebo našedlý. Tuto houbu také charakterizuje specifická vůně.

Záměna je možná především za čirůvku zamlženou. Ta roste většinou mimo les. Klobouk také šedý, ale často se skvrnami. Lupeny nejsou sbíhané. Další možnost by byla za strmělku velikou, Která je ale spíše bílá a na středu klobouku má častokrát hrbolek.

Momentálně to ještě roste, tak uvidíme jak vydrží počasí. Ještě přeji ať něco nasbíráte.

zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Strm%C4%9Blka_ml%C5%BEenka

https://www.houbareni.cz/houba/strmelka_mlzenka

Autor: Petr Lukáš | čtvrtek 16.11.2023 13:50 | karma článku: 9,16 | přečteno: 192x