Penízovka smrková, jedlá houba rostoucí na přelomu zimy a jara

Momentálně se dá najít tato jedlá a hojná penízovka smrková. Která roste brzy z jara, někdy i při mírnějších zimách.

Tento víkend jsem využil příznivé počasí a byl jsem se vydat na místo, kde se objevují penízovky smrkové a naštěstí tam byly.

Penízovka smrková roste dosti hojně na přelomu zimy a jara(únor-duben/květen). Roste z tlejících smrkových šišek, které jsou častokrát ukryté v zemi.  Je to i jedlá houba, sbírají se pouze kloboučky. Takže je zapotřebí sbírat větší množství. Nicméně tato houba se dá najít i v bohatých skupinách.

Pro tuto penízovku je typický nažloutlý třeň. Klobouk je častokrát v hnědých a šedých odstínech. Lupeny jsou bílé. Chuť je mírná

Existují ještě dva druhy, které jsou prakticky stejné a rozlišují se podle biotopu. Jedná se o penízovku nahořklou a provázkovou. Ty rostou z tlejících borových šišek. Penízovka nahořklá je trochu hořká, takže se doporučují sbírat penízovky smrkové z čisté smrčiny. Dále existuje penízečka drobnovýtrusá. Ta roste spíše na podzim ze šišek jehličnanů(vzácně z jara). Pozná se podle hustějších lupenů a třeně, který není nažloutlý. Helmovka šiškomilná zapáchá, také roste ze smrkových šišek a má většinou zvoncovitý klobouk. Je nejedlá.

Momentálně je mírnější zima a v teplejších oblastech se již dají najít jarní houby, tak uvidíme, kdy se objeví houby i severních Čechách :-)

Přeji ať také máte štěstí na nějakou tu houbu.

Autor: Petr Lukáš | pondělí 26.2.2024 13:46 | karma článku: 9,10 | přečteno: 140x