Penízovka skvrnitá, dobře poznatelná houba, ale bohužel nejdlá

Dobře poznatelný a hojný druh, který se prakticky moc zaměnit nedá. Pokud se zaměříme na skvrnitý klobouk a hořkou chuť.  

Kvůli suchu to ve středních Čechách moc nerostlo a byl jsem rád, že jsem tam vůbec něco našel. Nicméně tam kde jsou borovice, tak se můžeme setkat s touto hojnou houbou.

Penízovka skvrnitá roste velmi hojně, především pod borovicemi, ale i dalšími jehličnany. Pro hořkou chuť nejedlá.

Poznáme ji podle bílého klobouku s hnědými skvrnami. Lupeny jsou bílé až krémové, někdy také s hnědými skvrnami. Třeň je bílý. Dužina je hořká.

Myslím si, že tato penízovka je prakticky nezaměnitelná, pokud se zaměříme na skvrnitý klobouk a případně hořkou chuť. Když už by se měla zaměnit, tak za čirůvky z okruhu běložlutavé(běložlutavá, smrdutá apod.). Tyto čirůvky mohou mít nahnědlý klobouk, ale zapáchají a rostou spíše pod listnatými stromu. Tedy čirůvka nevonná roste vzácněji, pod smrky ve vyšších polohách, spíše na vápenci. Případně ještě čirůvku holubičí, bez výraznější vůně a mírné chuti.

Doufám, že až příště pojedu do středních Čech, tak to bude houbově lepší. Přeji vám ať máte více štěstí než já ve středních Čechách :-)

 

Autor: Petr Lukáš | neděle 1.10.2023 13:52 | karma článku: 4,11 | přečteno: 91x