Kozák březový, toho zná téměř každý

Téměř každý houbař zná a sbírá tohoto hojného a jedlého kozáka. Pod břízou se občas vyskytne i na sídlišti, tak jsem si ho mohl nafotit.

Naštěstí to celkem roste, i když je to trochu boj s houbaři, naštěstí jsem tento boj vyhrál a nafotil ho dříve než ho místní houbaři sebrali.

Kozák březový je veřejně známá hřibovitá houba, která roste hojně pod břízou ať už v lesích, tak klidně i na sídlišti.

Tohoto kozáka poznáme podle typických černých šupin na třeni a také, že nemění barvu na bázi třeně. Klobouk je hnědý až černohnědý, póry jsou bílé a později šedohnědé. Třeň je pokrytý typickými výraznými šupinami hnědošedé až černé barvy. Po poranění nebo na řezu nemění barvu do modrozelena a tím se dá odlišit od dalších kozáků, které se vyskytují pod břízou.

Jedná se zejména o kozáka šedohnědého, který má šupiny na třeni světlejší. Na vlhkých lokalitách se můžeme setkat se dvěma druhy. První je kozák šedozelený(barvoměnný). Ten už tak hojný není. Na klobouku má většinou světlejší skvrny a modro-zelená po poranění na bázi třeně. Druhý je kozák bílý, ten už je trochu vzácnější a častokrát roste na podmáčených lokalitách jako jsou například rašeliniště. Celkově je výrazně světlejší než kozák březový(včetně šupin). Na řezu maximálně může lehce růžovět. Také je jedlý, ale pro vzácnější výskyt se nedoporučuje sbírat. Poslední je kozák topolový, který roste pod topoly a mění barvu na po poranění na bázi třeně do modro-zelena. Všechny uvedené kozáky jsou jedlé, takže záměna za nějakou jedovatou houbu nehrozí

Kozák březový, je většinou velmi fotogenická houba, kterou si rád natočím i nafotím. Tak vám přeji ať také nějakého najdete :-)

Autor: Petr Lukáš | čtvrtek 17.8.2023 13:37 | karma článku: 10,48 | přečteno: 263x