- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když jsem se rozhodoval kam jít na houby, tak jsem si říkal, že bych mohl vyzkoušet místní říčku v Jizerských horách, Něco se tam dalo najít, třeba i pár hřibů kovářů.
Hřib kovář je hojný a všeobecně známý hřib. Je to jeden z prvních hřibů sezóny, spolu s hřibem dubovým. Roste jak v listnatých tak i jehličnatých lesích. Nedostatečně tepelně upravený může způsobovat žaludeční potíže. Doporučuje se ho minimálně 15 minut tepelně upravit.
Hřiba kováře poznáme podle červených pórů, které celkem rychle přechází ze žluté barvy, zrnitému třeni, který je často načervenalý a modrání dužiny. Klobouk může být celkem variabilní. Například hnědý nebo sametový.
Nejčastěji se dá zaměnit za hřiba koloděje, který má na třeni síťku, roste pod listnatými stromy. Dále za hřib Quéletův, který roste celkem vzácně v teplých oblastech, především na vápencovém podloží pod duby, klobouk často do oranžova nebo červený. Hřib kříšť nemá póry červené, ale žluté. Na třeni častokrát se síťkou(ovšem existuje i varieta bez síťky) a klobouku, který je zpravidla světlý, typický pro nejedlé nebo jedovaté hřiby. No a samozřejmě za jedovatého hřiba satana. Ten má právě tzv. podezřelý světlý klobouk a ve stáří zapáchá po zkaženém zelí.
Byl jsem rád, že se dalo u horské říčky něco najít. No a vám také přeji hodně štěstí při hledání hub. Ať i v těchto vedrech něco najdete :-)
Další články autora |
Doubravická, Teplice - Trnovany
2 599 000 Kč