Hřib koloděj, houbové hody na sídlišti

Občas se poštěstí a podaří se na jednom místě najít velký počet hub. To se stalo i v tomto případě, kdy se na jednom místě našlo 20 kolodějů. Video v článku.

Šel jsem se podívat na jedno místo, kde jsem letos našel hřiba koloděje a čekalo tam na mě velké překvapení, kdy se mi podařilo najít na jednom místě velké množství kolodějů, viz. video.

Hřib koloděj je hojný hřib, který je jedlý po tepelné úpravě. Za syrova může způsobit střevní potíže. Roste pod listnatými stromy, s oblibou pod lipami, nejen v lesích, ale i na sídlištích či parcích.

Koloděje poznáme podle typické síťky a modrání dužiny po otlačení nebo poranění. Klobouk je variabilní, často hnědý, žlutoolivový, někdy i růžovými odstíny. Póry jsou brzy červené nebo červeno-oranžové.

Nejvíce je mu podobný hřib polosíťkovaný, který roste v teplých lesích, často pod duby. V atlasech se uvádí, že má síťku jen v horní části třeně, ovšem toto není zcela spolehlivý znak. Tento hřib je také jedlý po tepelné úpravě. Hřib kovář, za který se také často zaměňuje má na třeni zrníčka a je taktéž jedlý po tepelné úpravě. Hřib Quéletův nemá na třeni síťku. Po tepelné úpravě jedlý, ovšem v ČR celkem vzácný. Roste v teplejších oblastech, převážně na vápencovém podloží pod duby. Občas se stává, že klobouk je světlý a může připomínat jedovatý hřib satan případně podobné druhy, ovšem typická síťka koloděje prozradí.

Tuto skupinu jsem našel na sídlišti kde je javor a lípy. Pod lipami se na zdejším sídlišti dá najít na několika místech a občas se tu naštěstí ukáže. Tak přeji štěstí i vám, ať je také najdete a třeba si uděláte nějaký ten houbový pokrm :-)

 

Autor: Petr Lukáš | středa 28.6.2023 14:00 | karma článku: 13,07 | přečteno: 311x