Holubinka zlatá, doslova zářivá houba

V nedalekém bývalém vápencovém lomu, jsem i letos našel holubinku zlatou. Dobře poznatelnou holubinku, která je jedlá, ale není příliš hojná  

Holubinka zlatá roste nehojně, především na vápencovém podloží, pod buky, duby a vzácně smrky. Jedná se o jedlou holubinku, která je celkem dobře poznatelná. Nicméně kvůli řidšímu výskytu jich člověk moc neposbírá. Já je tedy osobně nesbírám.

Tato holubinka má červeno-žlutý klobouk, nepalčivou dužinu, která je pod povrchem nažloutlá. Lupeny jsou bílé, ale později s nažloutlými okraji nebo vyloženě žluté. Třeň často nažloutlý a dá se kousek vyloupnout. Typický znak pro holubinky a ryzce, které mají kulovité buňky.

S takto barevnými klobouky se téměř nedají přehlédnout

Pokud je tato holubinka typicky zbarvena, s nažloutlými lupeny a nepalčivou dužinou, tak je téměř nezaměnitelná. Občas se uvádí záměna za holubinku Lundellovu, která je pálivá a většinou dorůstá mohutnějších rozměrů(je to jedna z největších holubinek). Roste poměrně vzácně pod břízami. Na podobných stanovištích mohou růst i další nepalčivé holubinky, které se mou podobat, například holubinka veselá či medovonná. Nicméně většinou mají trochu jiné barvy, jiný výtrusný prach nebo nemají tak nažloutlé lupeny.

Tato houba je v okolí Liberce celkem vzácná a není moc lokalit, kde by se dala najít. Já ji znám pouze z této lokality. I když tam rostou celkem pravidelně, tak jsem rád, že je tam najdu. Jak jsem zmínil, jedná se o vápencový podklad hlavně s buky, lipami a také břízami.

Autor: Petr Lukáš | čtvrtek 6.7.2023 14:00 | karma článku: 7,52 | přečteno: 172x