Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdybyste se napřed obtěžoval seznámit se s událostmi při rozpadu Jugoslávie, nemusel byste teď být považován za neznalého.

Srbsko postupně napadlo vojensky každou republiku federace, která se chtěla osamostatnit. Konflikt samozřejmě eskaloval, a nakonec už bylo těžké určit, kdo má na svědomí horší činy. ALE: Kdo si začal?

Kromě toho - nebyla na straně Srbska nějaká ruská klika? Nepřímým důkazem této myšlenky je to, že Jugošku vytáhnou (asi na odvedení pozornosti) vždy nějací příznivci ruské imperialistické politiky. Rv

12 4
možnosti

Je to tak. První vojenské potyčky měl při rozkladu Jugoslávie Bělehrad se Slovinskem!!

3 0
možnosti
Foto

Srbsko někoho napadlo. Srbsko mělo armádu?

1 1
možnosti

Srbsko ovládalo jugoslávskou armádu - respektive tu část, která zůstala věrná Jugoslávii (což byli Srbové a Černohorci). Dále pak vyzbrojovalo a podílelo se na řízení povstalců v Chorvatsku a Bosně.

3 0
možnosti
Foto

Ale vůbec ne, jugoslávská armáda přísahala na obranu územní celistvosti Jugoslávie. Jednoduše ji začala hájit před separatisty.

2 0
možnosti

Povidejte o te prisaze prosim pane docente. Co se pamatuju, tak vsichni nejvyssi generalove armady FRJ byli Srbove. A hlavne komunisti jako Milosevic.

0 0
možnosti

Jenže věrná část armády byli právě Srbové a Černohorci. Ostatní byli ti separatisté. Podotýkám ovšem, že ani Chorvaté, ani Slovinci v Jugoslávii od jejího založení žít nechtěli. Byl to umělý útvar, Srbové, Černohorci a Makedonci byli kulturně úplně někde jinde (Slovinsko, Chorvatsko - katolické země, které náležely k habsbuskému soustátí, Srbsko, Černá Hora, Makedonie - pravoslavné země, k tomu ještě zpola muslimská Bosna).

1 0
možnosti
Foto

Chorvatsko může děkovat Všemohoucímu, že ho Tito (tuším že Chorvat) začlenil do Jugoslávie. Jinak by díky ustašovcům s ním bylo zacházeno jako se satelitem Třetí říše.

0 0
možnosti

Jaká podoba s dnešní Ukrajinou :)

Zajímavé..... Jugoslávie se musela rozpadnout protože národy, ale Ukrajina se nemůže i když jde také o národy :)

0 0
možnosti