Marxisticko-leninský lovec čarodějnic

V polovině 70. let začalo v africkém státu Benin umírat stále více dětí v důsledku epidemie tetanu. V reakci na to zahájila tamější socialistická vláda roku 1975 kampaň. Nešlo však o očkovací kampaň.
Beninský prezident Mathieu Kérékou v 70. letech

V polovině 70. let 20. století začalo v africkém státu Benin (dříve Dahome) u Guinejského zálivu umírat stále více dětí v důsledku epidemie tetanu. V reakci na to zahájila socialistická, marxisticko-leninsky orientovaná vláda roku 1975 vyhlášené Lidové republiky Benin kampaň. Nešlo však o očkovací kampaň.

Místo ní začali marxisticko-leninští vládci země v čele s prezidentem Mathieu Kérékouem (1933-2015) vysílat v rozhlase výpovědi a doznání starých žen. Ty se „přiznávaly“, že se proměnily v lesní sovy a že začarovaly malé děti a pozřely jejich duše. Pronásledování domnělých čarodějnic, které se objevovalo mezi lidovými vrstvami země již dříve, se tak v roce 1977 proměnilo v regulérní hon na čarodějnice. Kampaň byla podpořena dokonce vydáním zvláštní poštovní známky, a to v nemalém nákladu.

Hon na čarodějnice vrcholem dlouhé a plánované kampaně proti čarodějnicím. Prezident a bývalý major dahomejské armády Kérékou se v zemi dostal k moci vojenským pučem roku 1972. Ve snaze vytvořit moderní stát založený na principech marxismu-leninismu si vytknul za cíl zbavit společnost primitivních projevů a antisocialistických a individualistických tendencí. Právě čarodějnice byly pro Kérékoua zosobněním takovýchto primitivních, antisocialistických a individualistických živlů. Jeho vláda proto nechala po celé zemi zatknout stovky osob podezíraných z údajného čarodějnictví. Mnohé z nich byly podrobeny fyzickému násilí a byly veřejně předváděny jako antirevoluční živly.

K nalezení domnělých čarodějnic využila beninská vláda profesionální vyhledavače čarodějnic (witch doctors), kteří v zemi působili již dříve. Ti museli podle lidových představ disponovat magickými schopnostmi, aby mohli bojovat s černou magií. Stát tak vlastně poskytl veřejné zmocnění zástupcům tradičních místních náboženství, které chtěl potírat. Vskutku svérázné uplatnění marxistické dialektiky!

Beninská protičarodějnická kampaň nevzbudila větší pozornost mezinárodní veřejnosti a zahraničních médií. Koncem 70. let ustala a postupně upadla v zapomenutí. Samotný prezident Kérékou roku 1989 oficiálně opustil ideologii marxismu-leninismu. Roku 1991 prohrál ve svobodných volbách a veřejně se omluvil za chyby svého diktátorského režimu. Roku 1996 se Kérékou po těsném volebním vítězství znovu stal beninským prezidentem. V dalších volbách roku 2001 prezidentský úřad obhájil a setrval v něm až do roku 2006.

Paradoxem je, že marxista-leninista Kérékou, jeden z největších pronásledovatelů čarodějnic v dějinách lidstva, byl původně pokřtěným římským katolíkem. Roku 1980 během státní návštěvy Lybie konvertoval k islámu…

 

Zpracováno podle: Christian Pantle, Marxistisch-leninistische Hexenjäger, in: Geschichte. Menschen – Ereignisse – Epochen č. 3/2019, s. 22

Autor: Petr Kreuz | úterý 14.5.2019 20:19 | karma článku: 15,58 | přečteno: 496x