Když lež zabíjí

Včerejší den mi připomněl nedávný spor, který vedl k ukončení činnosti dvou blogerek IDnes a rozhřešil jejich spor. 

Médii včera proběhla zpráva o úmrtí, zpěvačky jisté folkové skupiny, Hany Horké. Přiznám se, že nejsem fanoušek tohoto hudebního směru a tak paní Horkou a její tvorbu neznám. Jejíh příběh však včera nebylo možné nevidět. 
Dle vyjádření jejího syna, podlehla paní Horká Covidu proto, že se nechala zmanipulovat lží těch, kteří Covid zlehčují či přímo odmítají očkování a rozhodla se Covid prodělat. A poté se jal přímo jmenovat ty, kteří dle něj, za její smrt mohou. 
Chápu, že syn jednal v afektu a bolesti nad ztrátou maminky a rozumím tedy důvodu, proč se takto vyjádřil.
Já si ovšem vzpomněl, na nedávnou slovní přestřelku, mezi dvěma blogerkami. Paní K a paní B. Oč tenkrát šlo? 
Paní B zcela nepokrytě ve svých příspěvcích lhala. O Covidu, vakcínách a krocích vlád celého světa. To, že nikdy neposkytla jediný odkaz, neozdrojovala informace bylo samo o sobě divné, ale sama to zdůvodňovala tím, že to neumí. A to i přesto, že sama sebe označovala na profilu za novinářku. Na jejím blogu se vyskytovala poměrně velká skupina kritiků, která po ní zdroje a odkazy požadovala, ale nikdy se nedočkala. Mezi kritiky patřila tenkrát i paní K, která leckdy až expresivně vyjadřovala svůj nesouhlas. Co jsem tak pochopil, šlo o její osobní zkušenosti s Covidem a tímto se snažila bojovat proti dezinformacím paní B. 
Zatímco paní B se neustále oháněla svobodou slova, tak paní K naopak psala, že slovo může ve své podstatě zabíjet. Varovala přesně před tím, co se stalo včera paní Horké. Že se může najít člověk, které lži neprohlédne a začne se chovat hloupě. Až tak, že může sám sebe zabít. 
No, včera se ukázalo, kdo měl z těchto dvou blogerek pravdu. Je ale strašné, když se pravda musí projevit až po úmrtí, nevinného člověka, který jen uvěřil lhářům. Ne, nejsem proti svobodě slova, ale myslím, že pokud píši takto důležité věci, je potřeba jim dodat váhu odkazem. Právě proto, aby si čitatel mohl takovéto informace ověřit. A to paní B nikdy neudělala, či to dělala jen minimálně. 

Autor: Petr Kleinwächter | úterý 18.1.2022 7:52 | karma článku: 28,06 | přečteno: 1575x
  • Další články autora

Petr Kleinwächter

Těžký život voliče SPD

30.1.2023 v 10:35 | Karma: 23,98

Petr Kleinwächter

Demokracie SPD mě baví

17.9.2022 v 10:56 | Karma: 21,07

Petr Kleinwächter

Všeho moc škodí

3.9.2022 v 19:53 | Karma: 23,34

Petr Kleinwächter

Kyjev povolává Hellboye

5.5.2022 v 9:53 | Karma: 15,80