Korupce je náš život

,,Nikdy bych nevzal úplatek a ti kdo ho berou a dávají jsou lidská spodina !!! ,, Ale jděte , kolikrát jsem toto slyšel.

V posledních pár letech velice časté téma korupce v Česku. Nedalo mi to a také já se o tom se pokusím něco napsat.

Všude se korupce přetřásá  jen z roviny politika-byznys. Jenže můj život i velké části obyvatel této země  jsou úplatky nedílnou součástí tohoto života už pomálu od narození. V době reálného socialismu  už rodiče strkali obálky porodníkům do kapes , aby se o matku a dítě právě narozené pečovalo o něco lépe než o ostatní rodičky. Po povinné školní docházce se dávalo všimné lidem rozhudujícím o přijetí pubescenta na další studium. Když se chtěl dospívající potomek osamostatnit, následovala další obálka pro upřednostnění žádosti o přidělení bytu.

A to byl jen začátek, pak už se jelo jak na běžícím pásu. Tuhle něco pro instalatéra kvůli topení a novým kohoutkům ,které byly k mání za určitý obnos, tu pro elektrikáře na ty nedostatkový lustry, tu pro vedoucího stavebnin za kachličky do koupelny, pro vedoucího elektra za barevnou televizi , něco pro šéfa mototechny pro vysněnou škodovku , pak zase pro autoservis aby se opravila, tu pro funkcionáře ROH na lepší závodní dovolenou.

A přijde potomek a spirála úplatků se roztáčí nanovo. S příchodem kapitalismu tato korupce reálného socialismu zaniká , protože je všeho dostatek a všimné není potřeba.

Zánik korupce se zánikem socialismu? Ani náhodou , úplatky se přesunuly do jiné roviny. Ve zdravotnictví v době kapitalismu platí stále rovnost všech při nároku na cokoli. Tak se zase uplácí za lepší kloubní náhrady , lepší pokoje, lepší rehabilitaci ,  lepší lázně, kvalitního operatéra nebo specialistu , protože oficiálně si to nemůžete připlatit. Jenom si ale položme otázku u koho a za co jsme ochotni korupci tolerovat a kdy ne. Hodně lidí říká, když dám něco doktorovi tak to vlastně úplatkářství není je to pro moje zdraví a nikoho tím nepoškozuju. Je zajímavé jak morálku a etiku dokážeme u vlastní osoby ohýbat pro vlastní ospravedlnění svých činů a účasti na tomto systému.

Vlastní účast na korupčním prostředí se snažíme nepřipouštět a omlouvat a účast ostatních se nám hnusí a  je hodna potrestání.

Tento příspěvěk není o  obhajobě korupčníků v jakékoliv podobě a těch , kteří ,, berou ,, , ale o tom sáhněme si všichni do svého svědomí jestli jsem tento systém sám nepodporoval a nevytvářel už dříve.

Myslím, že nejen já , ale vícero lidí zase až tak čisté svědomí nemá .

 

Autor: Petr Khol | středa 2.5.2012 23:27 | karma článku: 7,64 | přečteno: 620x