Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autore, za mne karma, ale obávám se, že chcete v této chvíli po kantorech nemožné. Těch, kteří již dříve používali své (nebo školní) webové stránky k náhradní výuce, je jen zlomek a ostatní s tím nikdy nepřišli do styku. Ostatně podíváte-li se podrobněji na snad nejčastější webovou aplikaci „školaonline“ jednotlivých škol, tak je vám jasné, že zdaleka není využívána tak, jak byla zamýšlena.

Víte sám, že většina učebnic neobsahuje nic jiného než jakési shrnutí předpokládaného výkladu učitele, které je bez onoho „přežvýkání“ (rozuměj výkladu) v hodinách pro většinu žáků nestravitelné a s hrůzou zjišťujeme, že spousta matematikářů neumí ve Wordu napsat matematický text, protože to nikdy nepotřebovali – o jeho vhodném naformátování už raději nemluvím.

Vidíme, že mnoho vyučujících nedokáže dát dohromady graficky poutavou prezentaci učiva a jejich výtvory na několika stránkách fakticky suplují zápis na tabuli.

Konstatujeme, že mnoho pedagogů neumí najít již hotové výukové materiály na internetu, upravit je podle své potřeby, zkopírovat a uložit v takovém formátu, který umožňuje jejich stažení a prohlížení bez dalších úprav na jakémkoli zařízení. Navíc mylně předpokládáme, že v každé domácnosti má žák po neomezenou dobu k použití PC s veškerým programovým vybavením (nelépe i s povoleným makrem).

Divíme se, že nikdo ve škole nekoordinuje tento způsob výuky a nezajišťuje, aby předpokládaná doba činnosti žáka u počítače měla alespoň přibližné časové proporce odpovídající významu předmětu a žáci nebyli zbytečně zatěžováni poznatky a úkoly, které v této chvíli rozhodně nejsou nezbytné.

Nenadávejme za to učitelům ani školám – zde „někdo“ zaspal a ani ve snu nebyl ochoten předpokládat, že by bylo dobré se připravit na dobu, kdy nebude k disposici tabule s křídou ani „živý“ kontakt s žákem.

0 0
možnosti
Foto

Párkrát jsem zkusil něco vnuky naučit, ale učebnici jsem nepoužil. Chtěl bych vidět toho, který je tvoří.

1 0
možnosti
Foto

Velmi pěkně napsáno!R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2501x
Stále ještě relativně mladý, pozitivně naladěný a neopotřebovaný učitel na 2.stupni ZŠ, vášnivý muzikant, amatérský cimrmanolog, sportovec a cestovatel.

Autor vzdělávacího kanálu http://youtube.com/@naockujsematikou