Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

zatím stát-tedy my všichni-financuje i platy duchovních, kromě toho všeho co jste uvedl v blogu, přesto na každou sebemenší kritiku reagují slovy-co je vím do toho navíc jim platil i za bolševika-neměli by tedy tyto platy vrátit?;-D

Počty duchovních rostou bez ohledu na realitu a úbytek věřících. V roce 2001 se k církvím a náboženským společnostem hlásilo 3,2 miliónu lidí, o jejich duše se staralo 3480 farářů, kněží, kazatelů a biskupů. Stát církvím na pokrytí jejich mezd poslal 731 miliónů korun.O deset let později se situace radikálně změnila.

Podle sčítání lidu z roku 2011 se k církvím a náboženským společnostem přihlásilo jen 1,46 miliónu věřících, tedy už méně než polovina. Stát ale musel na platy 4869 duchovních poslat již 1,4 miliardy korun.Nejvíce věřících ubývá velkým církvím. Před jedenácti lety se k římským katolíkům hlásilo 2,7 miliónu lidí, o dekádu později už jen 1,1 miliónu věřících. Počet kněží za stejnou dobu vzrostl z 2462 na 3191.Stát vyplácí mzdy stále rostoucímu počtu duchovních, kteří působí v 17 církvích a náboženských společnostech. Podle údajů ministerstva kultury se za posledních pět let počet duchovních zvýšil téměř o tisíc na současných 4257. Ministerstvo jim hradí platy na základě zákona z roku 1949. Jejich počet přitom nemůže nijak omezit.

3 0
možnosti
Foto

P50e93t81r 76J30o41h14n

26. 1. 2019 16:38

Nevím, nevím. Církev měla na sebepoznání, pokoru a určení 1700 let (když se zde neustále omílá komunismus), náš Český stát jen 100 let (zažil okupaci a 2. svět. válku, 50. léta, okupaci státy Varšavské smlouvy, Normalizace, Sametová revoluce), tak sorry jako za tu nedůvěru. ;-D

3 0
možnosti
Foto

Církev měla na sebepoznání, pokoru a určení 1700 let - to mám chápat jak ????

0 0
možnosti
JV

Celý problém je v ocenění náhrad: pro zemědělské restituce bylo lidem vyplaceno za 1m2 přesně tolik, kolik byla cena v roce 1991, ale podle kultury v době převodu do vlastnictví státu. Tedy třeba zastavěná parcela, která byla vyvlastněna jako pastvina, byla pro náhradu oceněna cenou té pastviny v roce 1991. To lidi štve, když se dozvěděli, že ocenění pozemků pro církevní náhrady je stanoveno jinak, několikanásobně víc. A v tom je jádro pudla!:-(

7 1
možnosti
Foto

Paní ocenění bylo prováděno podle zákona a ten stanoví, že cena pozemku se stanoví podle ceny obvyklé v místě. Takže jednoduše dojdete k závěru, že jinou cenu bude mít pozemek v Ouholičkách a jinu cenu bude mít ve velkém městě. Pozemky se oceňovaly k datu 2007 a při ocenění se vycházelo z ceny majetku, která se blíží jeho skutečné hodnotě v daném místě a čase a má představovat současnou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky. Jinak pokud byl pozemek byl v roce 1990 pastvinou byl i pastvinou v roce 2007, protože na církevní majetek byl vydán blokační paragraf anikdo nemohl s tímto majetkem hospodařit a ani jej prodávat.

2 0
možnosti
Foto

Mamon kazí lidi a církev svatá je s mamonem spjata pupeční šňůrou, je na něm v podstatě vybudována a má ho v genech. Proto mírnmé zdanění, tak jak bylo navrženo. může slušné církvi jen pomoci, karma.

4 2
možnosti
Foto

... z cca dvou miliard, vyplacených ročně, je 380 milionů téměř jedna pětina, to je víc než býval desátek, mimochodem - kolik hospiců, starobinců, kolik kostelů a dalších budov, opravuje, obhospodařuje a provozuje komunistická strana ze státního příspěvku na svou "bohulibou" činnost? Slezte z toho kolotoče, pletou se vám nejen nohy a hlava, ale i myšlenky, Macku. ;-DRvRv

4 0
možnosti
Foto

zdravím, souhlasím, že církevním hodnostářům patří jen jedno, pokora a víra; nesouhlasím s tím, že 20 let práce, bylo k ničemu a že jsou v restituci hrazeny i majetky, které tam nepatří - existuje nějaký důkaz, nebo je to jen plácnutí do vody(?); proto se přeci dohadovalo a zjištovalo, co má a co nebá být vráceno nebo finančně nahrazeno; s onou cenou pozemků, to bude asi taky trochu složitější, ale je tedy fakt, že jsem se nazajímal až tak podrobně. Myslím, že tak prosté jak zmiňujete to není. Jinak dobrej článek, ale mám zcela jiný názor. Nejen český lid, byl v historii vykořisťován snad už dost, ale to nic nemění na tom, že to dává právo komukoliv něco někomu ukrást, a pak ještě prosazovat zdanění věcí takto ukradených a navrácených či fin. nahrazených - to je obludnost, a vracet se do dob inkvizice, je spíš nesmysl. Proč a jak byla stanovena cena pozemků, za které je nebo má být vyplacena náhrada? Stojí za zamyšlení. Na lži komunistů, bych nedal ani zlámanej cent.

7 0
možnosti
Foto

P79e39t74r 90J89o48h21n

26. 1. 2019 14:17

z části také souhlasím R^

1 0
možnosti
Foto

Kdybychom tak viděli do pajšlu všech těch zákulisních dohod. Ono, když jde o miliardy, tak jsou obálky tlustější, než u milionových zakázek.

2 2
možnosti
JS

S tou jednou kačkou to přeháníte. Já dostal 70 haléřů, protože v té době taková cena byla oficiální.

3 0
možnosti
KB

K21a18r15e83l 59B85o51k

26. 1. 2019 10:02

I HLUPÁK MÁ PRÁVO NA NÁZOR.

0 0
možnosti
DR

A o tom kdo je nebo není hlupák rozhoduje kdo? Vy anebo snad strana?

13 1
možnosti
Foto

Církvi se vrací pouze a jenom to, co bylo uvedené v katastru nemovistostí, že se jedná o majetek církve a co ani komunisté v padesátých letech nerozporovalia uznali, že je to majetek církve. Církve majetek dostávala dary a dokázala svůj majetek hospodařením rozmnožovat. Od starověku církev zákládala školství, kde poskytovala vzdělání zadarmo. Školství měla pod svojí patronací až do poloviny 19 století. Jak to bylo kvalitní vzdělání svědčí to, co Evropa díky tomuto vzdělání dosáhla. Dále zákládala nemocnice, hospice, starala se o chude, nemocné a to zadarmo. Podporovala umění a dnes se tomu,co se díky církvi zachovalo obdivuje celý svět. I Dnes má církve školy, které se drží v popředí našich škol, má nemocnice a hospice. Syn nechválně známého novináře Kojzlara zaslala novinám poděkování církvi, jak se v církením hospicu starala o jeho umírajícího otce a to bez jednoho haléře. Majetek církve byl od devadesátých let zablokován. Církve se zřekla budov, které vlastnil stát, právnické osoby i když to byl majetek církve. Kdyby jej požadovala stát by jej musel vydat, měl to nařízeno Ústavním soudem a stavět nové budovy, což by vyšlo daleko dráž než dát církvi za budovy peněžní náhradu. Podle zákona každý restituen měl ze zákona nárok na náhradu za živý a mrtvý inventář a náhradu za poškození a znehodnocení. Církev se těchto náhrad zřekla a zavázala se, že bude podporovat ty, církve, které nemají žádný majetek a tím stát přestane církve podporovat. Tak je ta církev nenažraná.

9 4
možnosti
JS

Lituji, ale žvaníte.

1 1
možnosti
AL

Autor: Petr John| sobota 26.1.2019 3:05 | karma článku: 34.08 | přečteno: 1143x

Úžasné, v sobotu ráno a takové skóre!

Co by za to někteří zdejší VIP blogeři dali.

Gratuluji! Jen tak dál.

.

:-)R^

6 1
možnosti