Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podnikání v politice

     Stále více lidí přichází na to, že podnikání v politice je výnosný byznis. Oproti jiným zaměstnáním má politika jednu neskutečnou výhodu: Nevyžaduje kvalifikaci.

     Nekvalifikovanou politiku zavedli komunisti. Za totality stačilo vyučit se soustružníkem, přečíst pár výtisků Rudého práva, pochopit vedoucí úlohu strany a začít mluvit o lepších zítřcích stylem a slovníkem Rudého práva. Do měsíce si mladého soudruha všimla místní buňka SSM a KSČ, do půl roku dostal nabídku do strany a povýšil na mistra, do roka byl placeným předsedou SSM. Soudruhovi začala být fabrika malá, strana ho vyslala na zkušenou do Sovětského svazu, vrátil se jako aparátčík schopný převzít dobře placené místo na kraji a výš.

     Dnes je situace malinko složitější. Nestačí hlásat vedoucí úlohu jedné strany. Mladý člověk si musí najít volební preference a uvážit alespoň 3 největší strany. KSČM už není, co bývala, ještě čeká, až pravice zkazí, na co sáhne. ODS už také tolik netáhne, ale jsou případy, kdy čipera seděl do půl roku ve výkonné radě. ČSSD je sázka na jistotu.

     Kvalifikaci netřeba, voliče třeba. Jsou 2 způsoby, jak se dostat na kandidátku velkých stran. Delší (zvaný odspodu) a kratší (zvaný shora). Delší způsob vyžaduje vstup do místní pobočky a trpělivou práci v komunální politice. Možná si vás někdo všimne a vyšle do krajských voleb nebo na oblastní sněm. Tam zpravidla slušní končí. Větší šanci na úspěch mají starostové, zvláště ti, co jsou zvoleni opakovaně. Za nimi je už kus práce vidět.

     Kratší způsob znamená pochopit, jakým způsobem jsou vybíráni kandidáti na oblastní a celostátní sněmy, jakým způsobem jsou vytvářeny kandidátky. Systém je u všech stran zhruba stejný. Klíčem např. 4:1 jsou vybíráni delegáti z buněk na oblastní sněmy. Uspět na oblastním sněmu znamená mít pod palcem několik místních sdružení. Žádný problém. Založit buňku v Horní Dolní vyžaduje 3 členy, z nichž ani jeden nemusí v Horní Dolní bydlet. Podnikatel do svého plánu zapojí kamarády a známé včetně jejich rodin. Co rodina, to buňka ve vesnici příslušného kraje. Do buňky se pak nahlásí další členové ve stylu přijímání žáků do 1. třídy: Proč chceš do téhle školy? Mám tam kamarády. Např. studenti si tak rádi přivydělají. Když má buňka 20 členů, vyšle na oblastní sněm 4 delegáty. Z 5 buněk je to delegátů 20 a sněm se dá již slušně manipulovat. Podnikatel má šanci dostal se do celostátního vedení případně na parlamentní kandidátku.

     Ještě je tu taková drobnost a tou je pořadí na kandidátce. O pořadí svádí boj jak stávající poslanci, tak noví podnikatelé. Boj je to nelítostný a přímo úměrný poslaneckým výhodám (http://rysan.blog.idnes.cz/c/321078/Proc-chci-byt-poslancem.html). Zadní místa spoléhají na kroužkování, poslanec TOP09 Farský byl zvolen z posledního místa kandidátky.

     Mimo kategorie zavedených stran jsou výrazné osobnosti. Ty mají opět dvě možnosti. Buď založit novou stranu (typ Babiš) nebo jít do politiky jako nezávislí (typ Okamura).

     Zakládat novou stranu je dnes téměř nemožné. Naposled uspěli Zemanovci (SPOZ). Mynář dnes hlásá, že jeho bohatá nevěsta má 7-10%. Uvidíme. Naproti tomu neuspěl Babiš, který do projektu ANO2011 vložil velké peníze. Udělal velkou chybu, že nekandidoval na prezidenta.

     Okamura je výjimečný jev posledních 2 roků české politiky. Z neznámého podnikatele v oblasti cestovního ruchu se čilým mediálním zviditelňováním a psaním blogů stala celostátně veřejně známá osoba. Účastnil se jako porotce TV pořadu Den D, kde investoři vybírali nové podnikatelské projekty. Přesně ve stylu podnikatelského projektu pojal svůj záměr Okamura. Věděl, že je zapotřebí znát se s co největším počtem lidí. Obcházel senátory, poslance, známé osobnosti. Co kde zaslechl, to zabudoval do svého programu. Časem se z něj stal jakýsi mluvčí nespokojené většiny. Lidé mu uvěřili natolik, že bez problému vyhrál ve Zlíně senátní volby a nechybělo mnoho a kandidoval i na prezidenta.

      Podobným způsobem se na scénu dere Karel Janeček. Ten chce sjednotit občanské iniciativy pomocí pozitivní energie. Pomáhej pámbů.

     Zvláštní případ je Vít Bárta, který ve vlastní firmě založil politickou stranu VV. Uspěl celostátně a neskutečně zamořil veřejný politický prostor.

     Mimo veškeré kategorie stojí prezident Klaus. Ten nemluví o podnikání, jen se podívá na výplaty a důchody evropských poslanců. V březnu skončí a příští rok se nechá zvolit. Nigel Farage se už těší.

         

 

Autor: Petr Jánský | pondělí 11.2.2013 16:12 | karma článku: 0 | přečteno: 74x
  • Další články autora

Petr Jánský

Zaorálek píše kancům

V Brdech se přemnožili divočáci. Občané se obrátili na vládu se žádostí o pomoc.

25.1.2015 v 20:06 | Karma: 3,53 | Přečteno: 80x | Diskuse| Ostatní

Petr Jánský

Jermanová – čelo drzé jak poplužní dvůr

Božskou trpělivost mají poslanci s výkony paní Jermanové. Kalousek dokonce navrhoval, ať si ponechá svůj hrdý titul místopředsedkyně Sněmovny, ale ať se, probůh, neplete do řízení schůzí.

24.1.2015 v 21:13 | Karma: 4,35 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ostatní

Petr Jánský

Statek Mašínů je ostudou soudnictví

Vůbec by mě nenapadlo, že paní Mašínové stát ještě nevrátil statek v Lošanech http://zpravy.aktualne.cz/domaci/sestra-bratri-masinu-zene-boj-o-majetek-k-ustavnimu-soudu/r~395f8c9aa3a211e490f70025900fea04/

24.1.2015 v 11:43 | Karma: 5,14 | Přečteno: 151x | Diskuse| Ostatní

Petr Jánský

Lupič Okamura

Křičeli prý socani dnes ve Sněmovně, že Okamura je lupič http://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Ovce-lupici-Okamura-pokropil-snemovnu-salvou-ostrych-slov-mimo-jine-o-Romech-A-kricelo-se-355448

22.1.2015 v 19:47 | Karma: 3,73 | Přečteno: 94x | Diskuse| Ostatní

Petr Jánský

Drzost Wolfa hvězd se dotýká

Poslanec na útěku, který si má odsedět 6 let se rozhodl, že neodsedí ani minutu. Podal žádost o milost http://zpravy.aktualne.cz/domaci/odsouzeny-exposlanec-wolf-zada-o-milost-trestu-se-vyhyba/r~fda22ed0a23211e498be002590604f2e/.

22.1.2015 v 16:45 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 1622
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
autor je duchodce a nic zajimaveho na nem neni..janskypetr@centrum.cz

Seznam rubrik