Pehe, k noze zbraň!

     V dnešním Právu Pehe útočí na ÚSTR (http://www.pehe.cz/Members/redaktor/ustav-pro-studium-totalit-a-pokrytectvi-pravice).

     Podle něj je ÚSTR pravicovým dítětem Topolánka, Langera a poslanců ODS, kteří v roce 2007 navrhli a protlačili zákon 181/2007 Sb., kterým se zřizuje ÚSTR. Už název úřadu prý napovídá, jak má stát vykládat dějiny.

     Po změně sil v senátu se změnila i Rada, která v ústavu do všeho mluví. Říká se, že čtveřice Šustrová, Uhl, Jelínek a Benešová má v 7 členném orgánu navrch. Rada prý chce vyhodit Hermana, ústav zrušit nebo alespoň rozdělit a oslabit.

     Zvláštní místo v Radě zaujímá Šustrová, disidentka a novinářka. Jakoby na sklonku života našla jeho smysl, když jí zvolili za předsedkyni. Jako lev se bila za Pernese, jako lev se bije proti Hermanovi. Našla v sobě zvláštní schopnost rozeštvávat lidi.

     Podobně jako Pehe píše o ÚSTR Houda z České pozice (http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/ustr-proti-vuli-levice-se-zrodil-proti-vuli-pravice-bude-zrusen). Cituje Moniku Pajerovou, členku kolegia ředitele, podle které se Šustrová chová jako vyšetřovatelka, která Hermana vyslýchá a zadává mu nesmyslné úkoly. Houda počínání Rady schvaluje a chce více odbornosti a vědy, což by zaručila např. spolupráce nebo sloučení s Ústavem pro soudobé dějiny  AVČR.

     Nevím, jestli Houda ví, o čem mluví, nevím jestli Houda zná Oldřicha Tůmu. To je dlouholetý ředitel zmíněného ústavu AVČR. Vidím toho pána jednou dvakrát za rok vystoupit v televizi a pronést jakési všeobecně známé moudro. Tím má na rok teplo světlo funkci a plat jistý. Co za Tůmou nevidím, je jakákoliv práce pro veřejnost, zvláště pro školy. Za 23 let Tůma nebyl schopen napsat jedinou učebnici totality. Ve školách neví, co a podle čeho mají učit.

     Situace dospěla tak daleko, že se na krajských úřadech na odborech školství zabydlují komunisté, kteří požadují, aby totalita byla vykládána vyváženě, tj. jeden hlas mukla proti jednomu hlasu bachaře. Zatím. Bude-li vědec Tůma dál sedět a do dáli hledět, komunisti začnou učit, že nebylo lepších časů než za jejich vlády v létech 1948-89.

     Zpět k Jiřímu Pehe. Shodou okolností nedávno vystoupil Sobotka se Zaorálkem a jasně řekli, že řeči o rušení ÚSTR se nezakládají na pravdě a že oni nechtějí ÚSRT rušit ani teď, ani po ev. vítězných volbách (http://www.ceskatelevize.cz/ct24/zive-vysilani/videozaznam-450218-brifink-cssd-po-jednani-gremia/).

     Čert jim věř, ale pro jistotu, pane Pehe, dejte k noze zbraň, ať netrefíte kamarády.

      

 

Autor: Petr Jánský | úterý 26.3.2013 16:48 | karma článku: 4,33 | přečteno: 109x
  • Další články autora

Petr Jánský

Fuksa chce odškodnění za vazbu

17.2.2015 v 12:18 | Karma: 6,40

Petr Jánský

Válková škodí

17.2.2015 v 9:33 | Karma: 4,50

Petr Jánský

Pro jistotu

16.2.2015 v 12:45 | Karma: 5,49

Petr Jánský

Babiš na rozcestí

16.2.2015 v 9:03 | Karma: 5,87

Petr Jánský

Platová plichta 2

15.2.2015 v 10:08 | Karma: 4,07