Babiš a většinový systém

     Ve čtvrteční dekoltované Jílkové řekl Babiš jednu zásadní věc: Stávající politický systém je neefektivní, místo koalice je třeba většina, jako je tomu v Americe.

     Babiš v politice je zajímavý jev. Nepolitik, který mluví jako normální občan a řídí se selským rozumem. K překvapení všech to bohatě stačí. Kalousek, Laudát i Korte mohou vyskakovat, ale Babišovi prostě lidé rozumějí.

     Dálnice jsou jistě pro republiku životně důležité, ale zmíněný většinový systém, který Babiš z opatrnosti nenazval pravým jménem, tj. systémem prezidentským, je podstatně důležitější.

     Kdybych stát přirovnal k lodi, tak Babišovi se podařilo otočit loď, která pod kapitánem Kalouskem plula na skálu. Teď jí řídí 3 kapitáni možná správným směrem, ale před každým otočením kormidla se musí svolat porada a dosáhnout shoda. To zdržuje, vyčerpává a z kompromisů je nemastný neslaný směr plavby. Vypadá to, že k cíli kličkujeme, namísto abychom pluli plnou parou vpřed.

     Není pochyb o tom, že americký způsob demokracie by byl pro Babiše výhodnější. Jsou tu jen dvě zásadní otázky: 1. Je možné posunout myšlení lidí od zastupitelské demokracie k prezidentskému systému? 2. Je Babiš tím pravým kapitánem?

     Na první otázku odpovídám, že je to téměř nemožné. Víme, jak obtížné bylo prosadit přímou volbu prezidenta a jak je stále tento postup kritizován. A to se jednalo o prezidenta v podstatě bez pravomocí.

     Amerika si prošla dlouhým demokratickým vývojem a ještě dnes nejsou některé chyby odstraněny (např. nestejná síla hlasů v jednotlivých státech). Bylo nutné sjednotit roztříštěný politický systém tak, aby vznikly pouze dvě strany (které se aktivují jen před volbami). Dovedete si představit, kolik kohoutů by u nás přišlo o svá smetiště? Cožpak by se Babiš dokázal s někým spojit?

     Druhou otázku musím po pravdě přiznat, že nevím. U Babiše jsem od počátku na hraně a podle jeho výkonů se přikláním tu pro a tu více proti. I kdybych si řekl, že budu Babišovi věřit, pak je obklopen lidmi, kterým se věřit nedá ani při nejlepší vůli. Z agrárníka Faltýnka člověk dobrý pocit nemá, Stropnický přece není žádný ministr obrany a Válková ujíždí, až to národ uráží. Dobrou známku dávám jen ministryni Jourové, která když chce, umí mluvit stručně a jasně.

     Sečteno a podtrženo: Babiš otevřel diskusi o prezidentském systému. Tvrdím, že v současné rozhádané společnosti je to zbožné přání, které nedojde naplnění. Považoval bych za úspěch, kdyby se podařilo alespoň změnit poměrný volební systém na většinový.

     Nemá smysl chodit k volbám, kde volič dostane do ruky kandidátky národní fronty a o vítězi je rozhodnuto půl roku předem. O nás bez nás.

            

 

 

..
Tento blog je neveřejný, cenzor Jan Dvořák ho odstranil z hlavní stránky blogů iDnes. Proto tak nízká návštěvnost, proto tak mizivá karma. Za Slonkové to lepší nebude, cenzura na iDnes zvítězila.

Autor: Petr Jánský | sobota 17.5.2014 11:27 | karma článku: 0 | přečteno: 64x
  • Další články autora

Petr Jánský

Fuksa chce odškodnění za vazbu

17.2.2015 v 12:18 | Karma: 6,40

Petr Jánský

Válková škodí

17.2.2015 v 9:33 | Karma: 4,50

Petr Jánský

Pro jistotu

16.2.2015 v 12:45 | Karma: 5,49

Petr Jánský

Babiš na rozcestí

16.2.2015 v 9:03 | Karma: 5,87

Petr Jánský

Platová plichta 2

15.2.2015 v 10:08 | Karma: 4,07