Zima jak v ruském filmu

Každý již alespoň jednou v životě toto přízvisko slyšel. To znamená, že pokud letíte v zimě do Ruska, říkáte si, jak to bude hrozné, že tam snad zmrznete.

A to nemluvím o tom, že údajně tam teče vodka z vodovodního kohoutku a muži jsou stále podnapilí. Dovolte mi pár postřehů z mé návštěvy Ruska.

Jel jsem na 5 týdnů pracovně do pátého největšího města Ruska, Nižního Novgorodu. První zastávka vás čeká v Moskvě na letišti Šeremetěvo. Moderní a stále se rozšiřující letiště, kde v nových prostorách zůstanete občas stát s úžasem. Jen nemilá zkušenost ve staré zástavbě na záchodě, kdy jsem přistihl uklízečku, jak namočila hadr do záchodu a utírala s ním prkýnko. Nezbývalo, než odejít.

V Novgorodu je letiště nové. Dokonce postavené českými pracovníky. Vlastně, v celém městě se poměrně investovalo z důvodu konání MS ve fotbale. Dokonce zde byl postaven nový stadion pro tento účel. A to místní tým nehraje nejvyšší fotbalovou soutěž.

Co se hotelu týče, domluvíte se rusky nebo anglicky. A hotely mají velmi pěkné a čisté. V restauracích a obchodech je to horší. Tam angličtinou téměř nevládnou. Ale jídelní lístky mají v mnoha případech i v anglickém jazyce.

Kde musím dát velké plus je gastronomie. Nenavštěvovali jsme žádné luxusní restaurace, to na úvod. Ale všude se o zákazníka velmi dobře starají, jídlo je skvělé a to nemluvím o porcích. A cena? Nesrovnatelná s našimi. Myslím si, že tady jsme pozadu.

Doprava? Funkční, leč úsměvná. Tramvaje, trolejbusy, s nimi asi jezdil ještě můj děda. Metro, které si pamatuji z dob komunismu v Praze. Je zde sice hluk, ale dostanete se, kam potřebujete. Taxi je horší. Musíte smlouvat. A nejlépe mít ruskou sim kartu. Jinak vám ani telefon nezvednou. Prostě stejné, jako u nás. Cizinec, tak ho natáhneme.

Obchody mají vybavené úplně stejně, jako u nás. V tom není žádný rozdíl. Skoro bych řekl, že některé potraviny jsou chuťově, možná i kvalitou lepší (jogurty, konzervy s masem).

Co mě překvapilo je, že tak velké město nemá kanalizaci. Proto se neustále odvážel sníh z ulic.

Lidé jsou vstřícní. Na co jsem si chvilku v práci zvykal, že při pozdravu si automaticky muži podávají ruku. Horší to měla má kolegyně. Ženy prostě vynechají. Chvilku to kousala, ale nakonec si také zvykla.

Při projížďce městem si člověk všimne, že máme u nás vyšší životní úroveň. Hezčí baráčky a podobně. Ale na druhou stranu mi přijde, že to ti lidé tady neřeší. Mají rádi funkčnost, nikoliv design.

Udělali jsme si výlet do Moskvy. Vlakem. Ten přijel na minutu přesně. To se u nás stane málokdy. Metro v Moskvě, to je jeden architektonický skvost za druhým. A to nemluvím o neskutečné čistotě.

Všude v Rusku sice procházíte různými kontrolami, ale zvyknete si. Platí to pro všechny.

A ta avizovaná zima? Musíte mít hlavně kvalitní boty. A dobrou bundu. Jinak si myslím, že pocitově je to lepší, nežli u nás.

Čili za sebe říkám, že má zkušenost s Ruskem je dobrá a rád se tam vrátím. Pořád je to Slovanský národ, což je nám blízké.   

Autor: Petr Hurt | úterý 12.3.2019 9:33 | karma článku: 21,47 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Petr Hurt

Dvě rande pomohou

12.3.2021 v 15:43 | Karma: 15,63

Petr Hurt

Pro fanoušky, bez fanoušků

26.8.2019 v 13:22 | Karma: 10,24

Petr Hurt

Zlatá Evropská unie

6.8.2018 v 12:28 | Karma: 21,99