Od Islámu k Zemanovi

Loňský rok jsme nějak přežili, někteří  lépe, jíní méně lépe a někteří ještě líp. Mnoho z nás si udělalo malou bilanci a stanovili si cíle pro tento rok. Jaké bylo mé překvapení, když jsem u maminky, která dostala knihu horoskopů od Ježíška četl, že mám mít úžasný rok. Ještě lepší bylo toto pondělí, kdy ráno v rádiu sdělovali horoskop pro daný den, měl jsem mít vše super a hned na to mi spadl nůž s marmeládou a zaflákal mi oblečení a kuchyňskou linku.

Ale o tom zde psát nechci. V posledních dnech se toho u nás hodně seběhlo a tak mi dovolte, napsati zase pár postřehů.

Hodně se napsalo a stále píše a mluví o terorismu, islámu a dalších věcech. Předně říkám, že to, co se stalo v Paříži před několika dny naprosto odsuzuji. Padni komu padni a skoro bych se přiklonil „Oko za oko a zub za zub“. Ale také si myslím, že bychom se měli zamyslet, proč se to vlastně děje u nás v Evropě. Už naší mentalitou je dáno, že se pořád staráme o někoho jiného a ne především sami o sebe. Trpí někdo hlady? Uděláme sbírku, pošleme jídlo. Proč ne? Ale proč někam posílat vojáky? Braňme si vlastní „hnojiště a kurník“ a nelezme do zelí někomu jinému. Pokud však na základě války někde, utíkají nemohoucí a bezbranní lidé, je naší morální povinností jim pomoci. Zažil jsem utečence z Jugoslávie před tamní válkou.

Jen je potřeba dodat jednu věc. A potom nad ní nemusí debatovat tolik lidí. Pokud pojedu do zahraničí, měl bych alespoň trochu umět jejich jazyk Pokud půjde o práci třeba). Podřídit se jejich zákonům a chovat se jako host v jejich zemi. Z jakého důvodu se spíše kolikrát my chováme jako hosté? Každý cizinec by se zde měl chovat jako host.

Dále bych se rád zmínil o platech našich zákonodárců. Nemám problém, aby brali vysoké platy. Přece jen, funkce politika by z mého pohledu měla být za odměnu a vrchol kariéry. Své zkušenosti vložit do vedení státu. Zastávám názor, že každý ministr by měl být odborník na daný resort. A možná na něj po volbách vždy udělat výběrové řízení nezávislou společností. Finance – ředitel prosperující banky např., Obrana – voják se zkušenostmi. Jen příklady. A ne si to dávat za odměnu. Myslím si, že lidé nebudou mít problém, když bude brát politik třeba 300 tisíc, ale bude mít stejné podmínky jako kterýkoliv občan této země, bude mít hmotnou zodpovědnost (zavedl bych pro každého pracovníka ve státní zprávě) a bude pro ten stát opravdu makat.

Poslední věc, která se řeší, jsou výroky našeho pana prezidenta. Je několik bodů, které k tomu sdělím. Byl tam námi občany zvolen. Ať protestují pouze ti, kteří byli u voleb. Nevěřme vždy slepě médiím, co napíší. Kolikrát je to vytrženo z kontextu. Tím se našeho pana prezidenta nezastávám. V mnoha věcech s ním nesouhlasím. Jen mě ale mrzí, kam se poděla ta morální slušnost k prezidentovi a jeho úřadu. Je to škoda. Pořád je to hlava státu a my bychom měli mít nějakou úctu. Ač se chová, jak se chová a říká, co říká.

Závěrem chci opožděně popřát všem klidný rok 2015 a hlavně hodně zdraví a rodinné pohody. Rodina je totiž přece základ státu J

Autor: Petr Hurt | středa 21.1.2015 21:39 | karma článku: 9,92 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Petr Hurt

Dvě rande pomohou

12.3.2021 v 15:43 | Karma: 15,63

Petr Hurt

Pro fanoušky, bez fanoušků

26.8.2019 v 13:22 | Karma: 10,24

Petr Hurt

Zima jak v ruském filmu

12.3.2019 v 9:33 | Karma: 21,47