Lid je silný, lid rozhodl

Jsou 2 dny po parlamentních volbách a pokud člověk kouká na televizní večerní zprávy, tak stále je to hlavní téma a o ničem jiném se zde ani nemluví.

Dovolte mi, abych vyjádřil velký smutek z toho, kolik voličů se voleb zúčastnilo. Seděl jsem opět u jedné z volebních komisí a věřil jsem. Opět jsem byl ale zklamán.

Pokud se poohlédneme do historie, kdy zde byla královská rodina, lidé si vybírat nemohli. Poté nějakou dobu trvalo, nežli mohli volit také ženy. Jaké štěstí bylo, když byly svobodné volby po roce 1989. A dnes? Když žijeme v demokratické zemi, kde máme možnost vyjádřit svůj názor?

Já osobně to vnímám tak, že jít k volbám je občanská povinnost. A sledovat politiku také. Přece bych se měl ptát před volbami politiků (berme to obrazně), zdali oni sami či jejich strana prosadila program, s kterým šla do předchozích voleb. Pokud ano, nemusím se bát je volit znovu. Pokud ne a jen slibovali, už je volit nebudu.

Možná by ty výsledky poté vypadaly trochu jinak.

Je tu samozřejmě další věc. Některé strany mají mezi sebou i osoby, které jsou spojeny s nějakou aférou. Poté je tu ovšem možnost preferenčních hlasů. Přece se tam ani nemusí dostat. Možná, že všichni budou v budoucnu říkat, že je to účelovka a lidé jim to, omlouvám se za to přirovnání, sežerou i s navijákem. 

Třetí věc, která mě mrzí, je ta špína, která se vytahuje před volbami. To, jak se k sobě jednotliví politici chovají. Ale je to bohužel odraz naší společnosti. Tito lidé jsou tam námi zvoleni a nedostali od lidí vysvědčení o své práci a také svém chování.

Tak uvidíme, jak to vše dopadne. Jak se budou zvyšovat platy a důchody, snižovat daně, umazávat státní dluh a podobně.

Rád bych se dožil toho, že bude účast u voleb jednou minimálně 90% a lidé budou přemýšlet u toho, komu ten hlas dávají. Ale třeba na to bude referendum, jestli vůbec můžeme volit :-)

Autor: Petr Hurt | pondělí 23.10.2017 11:31 | karma článku: 10,74 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Petr Hurt

Dvě rande pomohou

12.3.2021 v 15:43 | Karma: 15,63

Petr Hurt

Pro fanoušky, bez fanoušků

26.8.2019 v 13:22 | Karma: 10,24

Petr Hurt

Zima jak v ruském filmu

12.3.2019 v 9:33 | Karma: 21,47