Kvalitní ovoce a zelenina je i naše vina

Po dlouhé době se dokopávám k tomu, napsat sem zde zase pár svých myšlenek. Po jedné reportáži mi to opravdu nedá. A jelikož jsem služebně mimo domov a na hotelu je nuda, tak je i možnost těchto pár řádků sepsat.

Dnes proběhla ve zprávách reportáž, jak naše země diskriminuje dovozce potravin z Polska.  No tedy přátelé, to je opravdu k zamyšlení.

Vezmu to zase trochu z historie. V mé rodné vsi na Mělnicku jsme měli krásný a opravdu velký sad. Jabloně, třešně a další stromy. Jaká krása to byla, když vše začalo kvést. Byl to neskutečný pohled. Co je tam dnes? Zorané pole.

V jedné obci nedaleko Prahy býval největší chov skotu ve střední Evropě. Za totáče sem jezdili delegace z Ameriky nasát zkušenosti, jak je možné, že nám ten dobytek neonemocní, když jich je tolik pohromadě. Co je tam dnes? Pár kusů dobytka, firma v dluhu, nic neprosperuje.

A to se zde nebudu rozepisovat o zrušených cukrovarech.

Jak je možné, že tehdy vše fungovalo? A proč to nyní nefunguje?

Nyní, když navštívím jakékoli obchodní centrum, vidím zde ovoce a zeleninu z jiných zemí, potraviny také. Proč se zde neprodávají prvotně potraviny našich výrobců???

Má představa byla, že každá země dá do prodeje co může. A pokud má přebytek, vyváží tam, kde toto chybí. To znamená, že každá země by se měla uživit. Mluvím zde stále o potravinách. To znamená ovoce, zelenina, maso a další.

Pak se nebude stávat, že zde budeme kupovat mléko, které nemá s naší zemí nic společného, to samé se týká ovoce, zeleniny, masa a dalších. Proč naše kvalitní maso vyvážíme a nekvalitní dovážíme? Je to jen jeden z příkladů.

Jak by to u nás vypadalo, kdyby to bylo dle mého popisu výše? Zemědělci by zaměstnali více lidí, točily by se domácí peníze, mohli bychom si vybrat dle výrobce a každý by se snažil, aby se na trhu udržel. Možná bychom jedli a pili zdravější věci.

Bohužel, povaha našich některých občanů je daná. Na farmářských trzích jsou schopni prodávat potraviny z obchodních center, aby hlavně vydělali.

Takže začít musíme každý u sebe přátelé. Třeba tím prodejem. A nebo také tím, že v obchodu budeme koukat na to, abychom podpořili české potraviny a výrobky. Pokud budeme vybírat jen podle ceny, tak to ty obchodní centra budou prodávat stále.

Pojďme tedy podpořit potraviny a výrobky z naší země. Já už dávno začal. Přidejte se prosím i vy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hurt | pondělí 8.12.2014 23:10 | karma článku: 12,62 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Petr Hurt

Dvě rande pomohou

12.3.2021 v 15:43 | Karma: 15,63

Petr Hurt

Pro fanoušky, bez fanoušků

26.8.2019 v 13:22 | Karma: 10,24

Petr Hurt

Zima jak v ruském filmu

12.3.2019 v 9:33 | Karma: 21,47