Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Měl jste ještě uvést pár příkladů, aby pro případné další komentátory jste to nemusel znova vysvětlovat.

Např. chudák elita Mynář, co jen zkusil kvůli prasátku. Na j-elita. R^

0 0
možnosti
Foto

Dnes žádné přirozené elity neexistují. Jsou zde bohatí lidé, lidé patřící do vládnoucí kasty a celebrity ze zábavního průmyslu.

Cituji z knihy Hanse Hermanna Hoppeho:

Cena spravedlnosti a míru vzrostla astronomicky, zatímco se kvalita práva neustále zhoršovala až k bodu, kdy se idea práva jakožto souboru univerzálních a neměnných principů spravedlnosti vytratila z obecného povědomí a byla nahrazena ideou práva jako legislativy (vládou vytvářené právo). Přitom demokracie uspěla tam, kde monarchie učinila první skromný krok: v konečné destrukci přirozených elit. Jmění velkých rodin se rozplynulo a jejich tradice a kultura ekonomické nezávislosti, intelektuální prozíravosti a morálního a spirituálního vedení se ztratila nebo byla zapomenuta. Bohatí lidé existují i dnes, ale častěji vděčí za své bohatství přímo nebo nepřímo státu. Proto jsou často víc závislí na přízni státu než lidé s mnohem menším bohatstvím. Obvykle už nejsou hlavami dlouhodobě uznávaných vedoucích rodin, ale ‘nouveaux riches‘. Jejich chování se nevyznačuje žádnou zvláštní ctností, důstojností nebo vkusem, ale odráží tutéž proletářskou masovou kulturu orientace na přítomnost, oportunismus a hédonismus, které současní boháči sdílejí se všemi ostatními a díky tomu jejich názory nemají ve veřejném mínění větší váhu než názory kohokoliv jiného.

0 0
možnosti
MV

"A v pražských kavárnách vysedavaji lepsolide, kteří NIKDY pořádně nepracovali. Prostě elita." Myslím, že se pár takových, co přemýšlejí jak jsem naznačil, v diskuzi také objeví.

Díky za skvělou úvahu ve formě blogu.

2 0
možnosti
Foto

:-) Tohle tweetnut Zdeněk Šarapatka. Nad skutečnou elitou už zase dohlížejí lidé z buranova , kterým jejich krycí jména lezou ........ teď ani nevím, kterým z otvorů..........asi z obou.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4296778100337679&id=100000165938206&_rdr

0 0
možnosti
SB

Já mám jiný názor než vy na to, kdo je to elita národa.

Rozhodně k ní nepočítám lidi, kteří za každou cenu blábolí o nějakých neurčitých tématech, jako jsou "vyšší morální hodnoty", "vyšší výzvy", "nepolitická politika" apod.

Nepočítám k ní lidi, kteří krásu nějaké myšlenky ("všichni jsme lidské bytosti, tak zahoďme rozdíly mezi národy, rasami a náboženstvími a soustřeďme se na naše společné lidství") nadřadí tomu, že je to nerealizovatelné, protože nepříliš vzdělaný příslušník nějakého náboženství za prvé vůbec nechápe, o čem je řeč a za druhé i kdyby to chápal, tak by to nebyl ochoten dodržovat.

Takoví lidé jsou v mých očích tlučhubové a mlátiči prázdné slámy a nikoli elita národa. Pro takové lidi mám ono označení "pražská kavárna", které vy zmiňujete ve svém blogu. A úctu k nim necítím.

0 0
možnosti
Foto

Skvělá sebereflexe!

0 0
možnosti
Foto

Úroveň lidstva upadá a nejde jen o Česko.

2 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Působí od roku 1998 jako advokát v Praze. Je spoluautorem několika publikací zabývajících se zejména autorským právem a mediálním právem.

Seznam rubrik