Nedemokratická EU, demokratická ČR?

Často slýchám, že v EU nám vládnou nevolené elity. A proto musíme z EU vystoupit. To mě přinutilo k zamyšlení, jak je to u nás s vládou? Jsou naše vládní elity volené?

Jako vláda se v EU chová evropská komise. Má velmi rozsáhlou, zvláště finanční moc a ještě nám nedemokraticky a elitářsky rozkazuje. Do evropské komise jsou dosazovaní komisaři vládami jednotlivých členských zemí EU. Za ČR byla vládou nedemokraticky (bez voleb) dosazena do komise Věra Jourová.  Hrozný skandál. Ani nevím jak to je v jiných zemích EU.  Jestli tam mají volby na komisaře, ale asi ne.  

V demokracii se vládne pomocí tří rozdílných pilířů. Je to moc soudní, moc zákonodárná a moc výkonná. Zákonodárce si do parlamentu volíme. Soudci jsou nedemokraticky jmenováni. A jak je to s vládou, která má velmi rozsáhlou výkonnou moc? Jsou ministři voleni?

Někteří ministři byli zvolení do parlamentu. Ze sedmnácti členů vlády, neprošlo hlasováním jedenáct. Jmenovitě jsou to: Babiš, Chovanec, Mládek, Pelikán, Marxová-Tominová,  Ťok, Jurečka, Němeček, Valachová, Šlechtová a Brabec, kteří nebyli nikým zvoleni (vycházím z oficiálních životopisů na stránkách vlády). Takže 64% členů vlády ČR je nezvolených, to jsou skoro dvě třetiny ministrů! A to nepočítám ministerské náměstky, vedoucí jednotlivých odborů, ty taky nikdo nikam nevolil. Deficit demokracie je hodně velký. Vládnou nám nevoleni lidé.

Tak jak je to vlastně s tou demokracií. Jsme demokratičtější než EU? Vystoupíme z ČR? A kdo je to EU? Nejsme to tak trochu i my, a chováme se podle toho?

 

Autor: Petr Hess | neděle 3.7.2016 19:41 | karma článku: 23,29 | přečteno: 820x
  • Další články autora