Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztráty a nálezy lékařů a pacientů

Téma zdravotnictví je evergreenem veřejných a politických diskusí. Intenzivnější bývá při častých výměnách ministrů, schvalování či neschvalování koncepcí, volebních kampaních, příchodech a odchodech vlád.  Dnešní expresivní úvahy, které souvisí s akcí části lékařů „Děkujeme, odcházíme“ otevírají mnohá témata, která řadu let ležela pod nánosem mnoha jiných.

Vykreslovat vzdor mladých lékařů jako projev vyděračské lůzy je nejen za hranici vkusu, ale i dobrých mravů. Divit se tomu ovšem nelze, neboť vkus i dobré mravy jsou u nás nedostatkovým zbožím. Předně je třeba zdůraznit, že zdravotnictví není homogenní masou. Naopak, mísí se v něm různé zájmy různých skupin. Ve zcela odlišných podmínkách pracují privátní ambulantní lékaři a zaměstnanci státních či krajských nemocnic. Jiný pohled mají soukromí zubaři a jiný řadoví lékaři v okresním špitále. To je zřejmé. I proto bylo vždy obtížné, ne-li nemožné, sjednotit lékařský stav pod nějaké jednotící stanovisko. Elitní lékařský stav se tak vždy atomizuje na fragmentální skupiny a podskupiny.

Po listopadu 1989 lékaři velmi aktivně a plni očekávaní podporovali všechny změny ve společnosti a v nemalé míře vstupovali i do politiky. Ostatně MUDr. na kandidátkách vždy boduje. Komu jinému by měli voliči důvěřovat, než svému lékaři. Věčným a vděčným tématem je reforma zdravotnictví. Kolikrát jsme slyšeli, že musí být pacient na prvním místě? A kolikrát se již deklarovalo, že se zprůhlední toky financí v systému? Výsledky jsou tristní. Nakonec se vše smrsklo na ideologickou debatu o poplatcích, které se licoměrně nazývaly tou reformou s velkým R. Příkladů úniků zdrojů z veřejného pojištění je více než dost. K žádné zásadní změně to zatím nevedlo. Není žádným tajemstvím, že mnohé ovlivňuje silná farmaceutická lobby, že i za pomoci „kulichů“ se předražují nákupy přístrojů a investice. Není žádným tajemstvím, že především VZP nehospodaří příliš hospodárně, že slavný projekt IZIP byl produktem politicko-podnikatelské lobby. A pokračovat bychom mohli ještě dlouho. Jinými slovy – lékaři mají pravdu, když konstatují, že v systému zdroje jsou, ale nenakládá se s nimi zodpovědně a smysluplně.

V této konstelaci se zorganizovala skupina části lékařů a řekla dost! Nejde o politický a ani úzce odborný protest. Jde spíše o projev občanského vzdoru, který si pomohl silným nátlakem.Jinak by asi zůstal bez povšimnutí. Dalším efektem akce je to, že si i vláda, parlament, kraje a také část veřejnosti uvědomují, že v našem systému zdravotnictví je třeba radikálních změn. Nelze to již zakrýt pouhými politickými proklamacemi. Nutné jsou zásadní strukturální reformy, s důkladným posílením prvku kontroly všech finančních toků z veřejných zdrojů.A to musí být zájem nejen odborné veřejnosti, ale i všech konzumentů a klientů systému, tedy nás pacientů. Do svého zdraví investujeme a máme právo  vědět, jak se s naší investicí nakládá. Pokud tato akce přispěje k tomu, že se alespoň roztáhne opona, abychom viděli přinejmenším obrysy kulis, pak, přes všechny výhrady, díky za ní.

Jenže i tuto akci doprovází několik ALE. Říkám-li opatrně ano, pak říkám i ale. Považuji kampaň pana Hrabovského za špatnou a v mnohém kontraproduktivní. Stejně tak bohužel pan MUDr. Engel není ideálním typem lídra a vyjednavače. Obojí celou akci poškozuje a v případě pana Hrabovského i částečně diskredituje. Iniciátoři petice měli získat včas na svou stranu nezpochybnitelné autority z oboru, ale i přirozené mluvčí občanské společnosti. Jedině tak mohli získat podporu široké veřejnosti. Jedině tak mohli zabránit politizaci celého záměru.

Silná antikampaň se dala očekávat. A právě v této chvíli nejsou emoce dobrým nástrojem. Je také zjevné, že dojde k zásadní redukci lůžkových kapacit v našich nemocnicích. Neumím posoudit, zda, v jaké míře a nakolik je to dobře. Ale již nyní se objevují signály toho, že se do uvolněných kapacit okamžitě vrhnou, za mimořádně výhodných podmínek, privátní investoři. Z části obnoví provoz v privátním režimu a zbytek kapacit použijí k jiným komerčním účelům. Zdaleka nepůjde jen o přítele pánů Grosse a Langera pana Chrenka. I ostatní velcí investiční dravci už čekají v řadě. A tudíž se jaksi mimoděk vkrádá otázka „Qui bono?“ Šachová partie jde do koncovky. Teď se ukáže, kdo má jaké figury. Nejhorším výsledkem by byla prohra nás všech a další skalp podnikatelsko-politické party „dolce vita“, která ovládla tento stát.

Autor: Petr Havlík | středa 9.2.2011 15:55 | karma článku: 12,24 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik