Pravda a láska vítězí, nebo ne?

Ledoví muži se sice nekonají, ale i tak nás počasí příliš netěší. A k tomu jsme ještě prohráli s Nory. A ani naši političtí superstars nám na náladě nepřidají. Radek John nám po mečiarovsku prognózuje, že na něj ČSSD chystá nějakou špínu, prý odposlechy a kdo ví, co ještě. To je stará, ale účinná finta.

I v politických kampaních platí, že nejlepší obranou je útok. A co je vlastně pravda? Jaká pravda? Čí pravda? Pravda by měl být věcí veřejnou. Nebo ne? Pro VV asi ne. Pravidla marketingu jsou jiná. Na zboží nezáleží. Prodává přeci obal. Investice do zblbnutí lidí se rychle a mnohonásobně vrátí.

Ve Velké Británii se schyluje ke koaliční vládě. Cameron se dohodl s Cleggem. Smráká se nad britskou pravicí. Část skalních konzervativců totiž Camerona nepřijala za svého. Připadá jim příliš neukotvený a příliš marketingový. Clegg je klasický elastický centrista či spíše populista. Říká to, co chtějí jeho fandové slyšet. Ještě k tomu přidá bourání konvencí a větší vstřícnost Evropě. Minulý týden jsem mluvil s jedním přítelem, který žije delší dobu v Londýně. Bál se tohoto scénáře. Říkal, že i ve staré dobré Anglii ztrácí politika svůj obsah a hodnotový základ. Na druhou stranu srovnávat Camerona s Nečasem a Clegga s Johnem je velmi odvážné. My jsme stále oběma nohama spíše v modelu východoevropského chaosu a dnešní proměna západoevropské politiky se odehrává na kvalitativně jiném půdorysu.

Petr Nečas, který je údajnou novou tváří, která vrací ODS do původních kolejí, představil svůj kompetenční tým. Už ten název je zavádějící. Tak nejprve lídr. Stačí připomenout jeho projev na loňském kongresu ODS. Ono to s tou deklarovanou pravicovostí není tak horké. Nečas se v opozici připravoval na post ministra obrany, ale pak z něj udělal Topolánek šéfa rezortu práce a sociálních věcí. Nečas tehdy ponechal na úřadě většinu lidí Škromacha a Špidly a byl právem označován za sociálně-demokratický výsadek v ODS. Dnešní předvolební rétorika není v souladu s jeho nedávnou reálnou prací ve vládě. Ale budiž. A co Kocourek – předseda dozorčí rady ČEZ? Člověk, který se ihned po škole vrhl do víru politických funkcí a od té doby vymetá různé statutární orgány (velmi dobře placené) ve všech možných státních a polostátních společnostech. Až zakotvil v přístavu Martina Romana.

Nebo je Bendl tou novou tváří? Langer v jeho týmu není, ale zůstává místopředsedou a šéfem kampaně, který řídí stamilionový rozpočet. To je změna jako řemen. Nebo snad má být nadějí absolvent plzeňských práv Pospíšil? Jakou kompetenci má např. David Vodrážka je také záhadou.
Souhrnně řečeno je nabídka ODS stejně prázdná a falešná jako u TOP 09 či konkurenční ČSSD. A svědčí to o personální a obsahové nicotě české „top“ politiky. Je to jen variace na recyklaci starých a staronových kádrů.

Mnohým kandidujícím politikům by bylo nanejvýš žádoucí položit ještě před volbami několik otázek. Dovolím si začít u toho nejpopulárnějšího -„admirála“, knížete a idolu žen a dívek Karla Schwarzenberga.

  1. Můžete říci, kdy, jak a co jste restituoval a podle jakého zákona? Jste si jist, že ve Vašem případě nebyly překročeny dekrety prezidenta Beneše, jak naznačuje JUDr. Hulík?
  2. Je pravda, že jste poskytl v jednom restitučním případě úplatek státnímu úředníkovi?
  3. Je pravda, že na Vašem panství na Hluboké pracovali za války trestanci z tábora v Letech?
  4. Jste spolupodílníkem společnosti NWR pana Bakaly?
  5. Můžete nám sdělit, jak jste privatizoval karlovarskou Becherovku a s jakým ziskem jste ji pak s partnery prodal?
  6. Znáte minulost všech špičkových kandidátů Vaší strany?
  7. Která značka je Vám nejbližší – ODA, Zelení nebo TOP 09?
  8. Spolupracuje Vaše strana s panem Růžkem (bývalý šéf BIS) a s kontroverzním Michalem Voráčkem?
  9. Můžete vyvrátit, že mezi Vašimi donátory nejsou pánové Háva, Štáva a Bakala?
  10. Znáte minulost účastníka toskánského zájezdu pana Loncnára, který je Vaším významným sponzorem? Víte, že byl finančním partnerem Františka Mrázka?
  11. Kolik stála Vaše kampaň v r. 2009 a v r.2010?

Tak uvidíme, zda se dočkáme odpovědí. Asi ne. No nic. Hlavně, že pravda a láska vítězí.

Přeji Vám vše dobré.

Autor: Petr Havlík | čtvrtek 13.5.2010 13:34 | karma článku: 13,51 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40