Několik zdánlivě nesouvisejících postřehů

S výročím 17. listopadu 1989 se vždy objeví různé úvahy o tom, nakolik byly události spontánní,  nakolik je ovlivnily vnější okolnosti a nakolik je spolurežírovala minulá moc. V této souvislosti je zajímavé, že se duch staré StB ani po dvaceti letech zcela nevytratil.

Mnozí bývalí kádři našli různá uplatnění, a často byli a jsou úspěšní i v byznysu. Někteří se realizují v různých bezpečnostních agenturách, v nichž si už vychovali velmi zdatný dorost. A tak jedním z odkazů výročí „udatné revoluce“ je i častý výskyt nových forem špiclování, mediálních manipulací a likvidací konkurence. V podstatě jde jen o modernizaci starých osvědčených praktik kdysi všemocné StB.

Smutné, varovné, ba co víc, přímo děsivé. Přidáte-li si k tomu aktuální kondici policie, státních zastupitelství a soudů, pak je zřejmé, že opravdu, ale opravdu žijeme v zemi doslova neomezených možností.

Zhruba před rokem přišla Americká obchodní komora s iniciativou, která apelovala na nutnou změnu zákona o veřejných zakázkách. Exekutivní ředitel této komory, Weston Stacey, naznačoval, že je nejvyšší čas, aby se Česká republika začala vážně zabývat mírou korupce ve státní administrativě a ve veřejném sektoru. Už tehdy se říkalo, že Američanům neunikly různé podivnosti, především v armádních, energetických a infrastrukturních zakázkách. Nyní zveřejněná výpověď bývalého amerického velvyslance, ohledně údajné korupční nabídky pana Bartáka, není příliš překvapivá.

Před několika málo dny se poněkud nečekaně zúčastnil Václav Klaus předávaní výročních cen největší privátní ruské banky Alfa v Moskvě. Rusové mají v ČR své obchodní zájmy a jejich vliv je již dnes velmi významný. Vlastní divizi jaderné energetiky ve Škodě Plzeň a mimo jiné také spol. Vítkovice Steel.

Zdá se, že si USA i Rusko uvědomují, že ČR má zajímavou strategickou polohu uprostřed Evropy a jistý potenciál, který je nad průměrem zemí bývalého východního bloku. To vše souvisí zcela určitě s připravovanou dostavbou Temelína, s plánovaným novým tendrem na stíhací letouny a možná také s případným prodejem spol. ČD Cargo.

Nejúspěšnější česká firma PPF oznámila, že prodá svůj nejvýznamnější produkt v Rusku – ruskou divizi spol. Home Credit. Není nezajímavé, že zájem o koupi projevila polostátní banka s úzkou vazbou na Kreml. Zájem o některé technologické parky a logistická centra na území ČR projevuje i Čína, s tím, že by zde čínské firmy umístnily své distribuční uzly. To vše se odehrává mimo sféry vlivu institucí Evropské unie, která ve světové konkurenci ztrácí dech a hlavně svou vlastní identitu.

Velký domácí a nadnárodní byznys si nově kolíkuje hřiště. Pro různé staré ostřílené matadory českého klientelismu na něm však místo nebude. Globalizovaný svět plodí globalizovaná témata. A ta spoluurčují nová pravidla hry. Některým  malým českým hochštaplérům, kteří měli ještě nedávno pocit, že řídí svět, nastává ústup ze slávy. Tedy snad. Nechme se překvapit.

Autor: Petr Havlík | pondělí 22.11.2010 14:03 | karma článku: 13,53 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40