Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Základem správného fungování společnosti je svoboda a právo.  O právu se nehlasuje, ale právo se nalézá.  Proto také nikdy státní demokracie nemůže mít právo, ale pouze legislativu.  

     Někdy kolem roku 1625 byla vydaná po smrti jejího autora Juan de Mariana kniha "Discurso sobre las enfermedades de la comaňía"    Otec Mariana patřil  mezi scholastiky ze školy v Salamance ve Španělsku.  V této knize otec Mariana analyzuje organizovnání občanské společnosti vládou na základě donucení, které nemůže fungovat z prostého důvodu, že stát nemůže získat informace, které je zapotřebí ke koordinaci jeho rozhodování.  Doslova píše: " Vlády neznají cíle lidí a okolnosti na kterých závisí úspěch. Nevyhnutelně tak napáchají mnoho vážných chyb a lidé budou v důsledku toho uvrženi do potíží a budou opovrhovat takovou vládou.  Moc a ovládání jsou šílené a když existuje příliš mnoho zákonů, které nemohou být  dobrovolně následovány, úcta je ztracena ke všem z nich."

Jak vidno jde o stále stejný problém, který se nedá řešit současnými metodami, které nikdy nevedly k osvobození lidí, ale spíše k jeho neustálému zotročování.   Metodou není svržení současné vlády, protože by byla okamžitě nahrazena jinou.  Tou metodou je přijetí sebevlastnictví,  principu neagrese a přestat se o vládu zajímat.  Jakmile ji totiž přestaneme považovat za legitimní.  Zanikne sama.

0 1
možnosti
  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik