Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hněv není dobrý program, ani dobrý životní postoj

V každé svobodné komunitě, v každé svobodné společnosti a v každé době jde o to, jak co nejlépe sladit různorodé zájmy, tužby a potřeby jedinců a skupin. K realizaci těchto záměrů slouží v demokratické společnosti volby, které určí ty, jež pak spravují a vedou danou zemi.

Někteří obratní manipulátoři však získávají své pozice jako produkty umělých obrazů, které vyváří jejich marketingová prezentace. Stačí dostatečná porce radikálního populismu, obrany národních zájmů, bezbřehé líbivé přímé demokracie a negace všeho a všech. Rázem se stáváte v labilní a hodnotově neukotvené společnosti miláčkem davu a nejpopulárnějším politikem.

Motivace podporovatelů nových idolů a spasitelů mohou být různé. Někdo hledá berličku svých trampot v jakékoliv změně, jiný se potřebuje vymezovat vůči ostatním, ale zároveň se s někým identifikovat a plout na momentálně vítězné vlně, a někdo chce třeba jen hřmotnou zábavu či tzv. zabít nudu.

Hodnocení různých jevů a skutečností je u každého z nás subjektivní a originální. I proto není snadné nalézat shody a společné vize. Vždy do svých postojů promítáme své vlastní zkušenosti. Každý z nás je určen do značné míry výchovou, vzděláním a prostředím, v němž vyrůstá a žije. Tyto kořeny jsou i do budoucna naší navigací v komplikovaném světě. Zralá, vzdělaná a sebevědomá společnost je pak nejen odolná vůči různým sezónním výkyvům, ale je také připravena odmítnout excesy a zjevné fauly. A to i s vědomím míry relativity hodnocení různých situací, věcí a jevů. To, co někdo považuje za „nepřekonatelný“ blud a klam, je pro jiného „absolutní“ pravdou, a naopak.

Život společnosti by tedy měl mít i při své přepestré různorodosti osobních preferencí alespoň určitý smysl a směr, tedy obecně sdílená a respektována pravidla soužití a zřetelný hodnotový fundament. Cesta k nim vede přes kultivovanou diskusi, tedy společné přemýšlení o společné budoucnosti. Pozor však na okřídlené úsloví o tom, že moudřejší raději (a vždy) ustoupí. To je často velmi smutná pravda, na níž je založena nadvláda hlouposti a arogance.
 
Zdroj síly a energie hledejme každý sám v sobě, s vědomím, že čas je největší dar, který máme. Neměli bychom ho rozmělňovat v povrchnostech, pouhém konzumu, závislostech, strachu či neproduktivním hněvu. Pokud to dokážeme, pak dokážeme lépe čelit ranám osudu a vážit si sebe sama, ale i věcí, jevů a lidí, jež si to opravdu zaslouží, neboť obohacují náš život. Přál bych i všem glosátorům a hodnotitelům všeho a všech dostatečnou porci vnitřního klidu, vzájemné úcty a respektu, jakož i pokory. Je to mnohem prospěšnější, než pouhý mix negativních emocí a negativních motivací všeho druhu. Patří mezi ně i všudypřítomná závist, která může přerůst v nenávist. Závidět lze vše, třeba i dobrou mysl, odvahu a osobní nezávislost.

Nuže, pokud vás přepadnou pocity skepse, pesimismu či dokonce beznaděje, pak i přesto poděkujte za každé nové ráno. Věřte, že to stojí za to, i když vás oprávněně štve kdeco. I proto je tak důležité kvalitní zázemí v našich mikrosvětech. Ty můžeme ovlivnit a naplňovat bez ohledu na vnější vlivy či aktuální kondici našich materiálních možností. Můžeme z nich učinit přístavy bezpečí, odpovědnosti, malých i větších radostí, naděje a vzájemné důvěry. Straňme se těch, jimiž cloumá jen hněv, závist, pomsta, vypjatý egoismus a negativismus. To platilo včera, platí to dnes a platit to bude i zítra.

Proti smutkům a stresům, které život přináší, máme tři věci – naději, spánek a úsměv. Chce to jediné, raději žít, než jen existovat.

Autor: Petr Havlík | úterý 14.1.2014 16:16 | karma článku: 12,20 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Petr Havlík

Svět je ovládán psychopaty

Žijeme v neklidném, nejistém a nebezpečném světě. Dochází k procesům, jejichž důsledky lze těžko dohlédnout. Staré neplatí, současnému nevěříme a budoucího se obáváme.

9.10.2015 v 18:19 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Petr Havlík

Střet zájmů

Střetem zájmů se rozumí situace, ve které je člověk odpovědný dvěma nebo více různým organizacím či autoritám, jejichž požadavky na jeho chování a rozhodování se více či méně zásadním způsobem rozcházejí.

23.4.2015 v 15:22 | Karma: 15,99 | Přečteno: 658x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Agentura PSB vzala Andreje Babiše na výlet do Ameriky

Andrej Babiš zásobuje své fanoušky častými postřehy na svém twitteru a facebooku již nějaký čas. Jejich intenzita se ještě zvyšuje vždy, když autor odcestuje do vzdálených končin. I to je součástí důkladné marketingové strategie.

20.4.2015 v 16:16 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Hradní sextet a ti druzí

Když jsem poprvé o velikonocích slyšel tu novinku, že Miloš Zeman zavřel svůj hrad před americkým velvyslancem, tak jsem si nejprve myslel, že někdo jen přebral na předvelikonočním mysliveckém bále ve Veselí. Pak mne napadlo, že tím hradem možná myslel náš pan prezident svou venkovskou zemanskou tvrz. Mýlil jsem se.

7.4.2015 v 18:46 | Karma: 24,92 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Korupce v éře vlády oligarchie

Korupce je v posledních letech extrémně nadužívaným slovem. A tak není divu, že ztrácí svůj význam. Vyprázdnil se obsah sdělení. Zůstala jen dutá mantra, jen marketingové mávátko, pouhý účelový klacek.

11.3.2015 v 17:42 | Karma: 20,55 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik