Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi pěkně popsáno. Bohužel, jak daleko jsme od toho ideálu svědčí výsledek hnutí Občané 2011 versus ANO 2011 v právě proběhlých volbách. To první má minimálně hloubku, myšlenku, ba i moudrost, to druhé - vítězné -  patos, planá hesla a kolosální bezradnost, jak se stále víc ukazuje. Ovšem má dost peněz:-/

0 3
možnosti
MK

Jedna věc mne velmi udivuje - kolik lidí v 21. století ještě bere podobné úvahy vážně. Přitom by mělo být každému uvažujícímu člověku jasné, že demokracie je dávno mrtvá. Přinejmenším od doby, kdy zcela demokraticky zvolený vůdce nejbohatšího státu tehdejšího světa, tedy Hitler, málem přivedl svět ke zkáze. A další tehdejší demokraté, tedy Churchill a Roosevelt, darovali druhému nejhoršímu diktátorovi světa, tedy Stalinovi, půlku světa jen proto, aby si udrželi svoji moc nad druhou půlkou. Ne, opravdu - lid už dávno není vykonavatelem moci. Dnes nevládne lid, ale peníze. Kdo jich má nejvíce, ten je zvolen. Lid je totiž velmi poddajný materiál, se kterým si lze dělat s pomocí peněz, tedy například vlastnictvím či ovlivňováním médií, téměř cokoliv. I v kolébce moderní demokracie, tedy v USA, vyhrává volby vždy ten, kdo má nejvíce peněz na kampaň, kdo tedy má podporu největšího množství miliardářů. Jsou to oni, kdo určují pravidla hry, kdo určují zákony a vývoj. Dva nejbohatší státy kontinentální Evropy, tedy Německo a Francie, si například pomocí peněz koupili Evropu celou, nazvali to EU - a my nyní jen překvapeně zjišťujeme, že musíme poslouchat a není cesty, jak z toho "demokraticky" ven. V našich českých podmínkách je pak jasným příkladem nadvlády peněz nad "demokracií" úspěch miliardáře Babiše. Shrnuto - slovo "demokracie" už je jen kouzelné zaklínadlo, kterým mocní dávají lidu falešný pocit důležitosti, kterou už lid dávno ztratil. Nerozhoduje vůbec o ničem, přesněji řečeno - nejmocnější, tedy nejbohatší určují, co jim lid "demokraticky" odsouhlasí a odhlasuje. Pohyb stáda neurčují demokraticky ovce, ale pastevec a ohrada.

5 3
možnosti
PZ

P29e98t56r 48Z57i97d47e88k

20. 11. 2013 7:50

Souhlasim. Selhani  demokracie prikladoval demokraticky zvoleny Hitler a u nas Gottvald. Demokraticke XX. století bylo nejkrvavější lázní v dějinach lidstva. Lide si casto mylne mysli, ze demokracie je synonymum slov jako je svoboda, spravedlnost, humanita, lidska prava, prosperita, ale tak to neni. Faktem je, ze demokracie rizla mediokracii jeste neukazala ceho je schopna, mozna to bude prusvich a mozna take ne. Mi napriklad mnohem mene vadi, kdyz si Nemecko kupuje Evropu nez kdyz ji dobyvalo, stejne tak mi neni proti mysli osvicena oligarchie. Je treba zkusit vse, co muze nahradit vladu plebsu, ktera se ukazala tou nejhorsi v dejinach lidstva.

1 3
možnosti
Foto

Co byste chtěl na tomto hnoji napravovat ? Teď ? Když stát přišel o 90% majetku ?

4 1
možnosti
IN

I58g52o12r 46N55e97p80a65l80a

19. 11. 2013 18:54

Pan Havlík, veľmi pekná analýza. Článok s myšlienou a hĺbkou, proste karma.R^

3 0
možnosti
JSS

Souhlasím, pane HAVLÍKU!

"Je tedy nejvyšší čas ukončit období politické puberty. Bude k tomu potřeba osobní občanské odvahy, ale i trpělivosti a pokory. Řešením je nejprve důkladná analýza nedávné minulosti, definice současného stavu a nutná porce profesionality při nápravě dnešních poměrů v nejbližší budoucnosti.  Nestačí jeden blud nahradit jiným."

     Ovšem  analýza ??  Jak ostrá a kdo ji hlavně bude dělat a kdo bude odměňovat ??

To bude vyžadovat jinou kvalitu kvalitářů??  Máme  je mezi sebou a mají ostrý metr i na sebe??

V žádným případě nejsme dnes po volbách takto vybaveni !!

4 0
možnosti
Foto

To, co bije do očí a bije o mříže, za nimiž má být a zůstat, a  to, co je už tolikrát pojmenováno, to nepotřebuje žádnou analýzu, natož důkladnou (ve smyslu pracnou). Nijak složité analýze není nutné podrobit ani slova o nutnosti důkladné analýzy. Kdo potřebují analýzu ke spatření nad slunce jasného, inspirují k myšlence, že to bude nesnadná cesta.

1 1
možnosti
Foto

Oponuji, pane Havlíku, už v premise. Demokracii nelze děliti na nějakou liberální a případně jinou. Demokracie nesnáší adjektiva, protože buď je, nebo není. Naše samozřejmě není. Už komunisté se pokoušeli vydělit vydělit demokracii na lidovou a nelidovou. Ta je jen jedna a jediná. Buďto vládne lid (nějakým mechanismem), anebo vládnou politické strany a pak hovoříme o mechanismu třeba plutokracie.

4 0
možnosti
Foto

Přiznávám, že mne takový přívlastek moc neleká. Asi proto, že ten, který vnímám zatím, má pro mne mnohem horší příchuť.

0 1
možnosti
JH

J22a77n 72H24l63e72d54í20k

19. 11. 2013 16:20

přesto se domnívám, že na 67% Čechů a na 100% cigánů platí pouze a jenom tvrdá diktatura,-- vždyť si o to ty dvě třetiny nonstop koledují, Ratha mají za mučedníka ne zlodějny, ale pravdy, vzpomínají na bídu a nekonečnou a fízly hlídanou šeď Husákova blahobytu se slzami v očích. Za ten totální úpadek charakteru jsme mistry světa

3 3
možnosti
PZ

P84e44t97r 77Z79i89d97e36k

20. 11. 2013 8:18

Netreba tvrdosti. Diktatura (casto vyvaji takove rezimy mekci nez vetsina demokracii)  nebo nejaka forma zahranicniho  protektoratu by CR ale nejspis pomohla, pokud ovsem nebude diktator ustanoven demokratickou cestou, to bychom se moc kupredu nepohli.

0 0
možnosti
Foto

Je příjemné číst seriózní text, který neklouže po povrchu.

4 1
možnosti
  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik