Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co vlastně chceme?

Proč zrovna u nás a na Slovensku byla propastně nejnižší volební účast ve volbách do Evropského parlamentu? Někteří z toho mají dokonce škodolibou radost. Prý je to vzkaz EU – „ Jděte do háje! Nezajímáte nás! My tady u nás doma máme rádi svou zatuchlou provinční pavlač. Vystačíme si s naším klídkem a smrádečkem. Nám nikdo cizí vládnout nebude!“

Většinová společnost v ČR a SR se odmítá něčeho jen pasivně účastnit a tudíž odmítá účast samotnou. To tedy mnohem více vypovídá o nás, než pouze a jen o institucionální podobě Evropské unie.

Dříve tvrdili sociologové a politologové, že máme volby dvojího řádu. Ty důležité, se solidní voličskou účastí, což jsou ty do Poslanecké sněmovny a volby komunální, a pak ty tzv. méně důležité - volby senátní, krajské a evropské. Ale co když víkendová chabá volební účast jen potvrdila hlubší trendy v naší společnosti? Ten naprosto zásadní vidím v prohlubujícím se demokratickém deficitu. Tento pojem je zpravidla používán v diskusích o evropské integraci, ale domnívám se, že bychom měli spíše sledovat kvalitu demokracie v našich luzích a hájích.

Jaká tedy je ta naše domácí demokracie? Jak fungují instituce státu? Jak se uplatňuje v praxi právo? Je rovné, anebo spíše selektivní? Hájí politické strany zájmy opravdu celé veřejnosti? A co to je ten veřejný zájem? Co dobré mravy? A co vzájemná solidarita a obyčejná mezilidská slušnost? A co nakládání s veřejnými zdroji a jejich kontrola? A co naše vyrovnání se s minulostí? A co občanská společnost?

Dnešní představitelé moci již nedokáží zakrývat rozpory mezi svými proklamacemi o demokracii, svobodě,… a realitou. Ta každodenní realita totiž ty proklamace nejen relativizuje, ona je přímo vyvrací. Neselhávají jen jedinci v systému, nýbrž nefunkční a zdeformovaný je systém samotný. Ne formálně, ne institucionálně, ale v běžné praxi. Demokracie je nezřídka spíše hluchá a slepá. Vítězí ti nejdravější. Vítězí ti, kteří mají na svou sebe prezentaci nejvíce finančních prostředků, a to z doslova nejrůznějších zdrojů. Jejich ohebná „pravda“ se stává obchodním artiklem, mediálním zbožím, které určuje ráz doby a míchá kartami. Stát je pro ně samoobsluhou bez pokladny.
 
Nesměle vzdorují pouze ti, kteří byli slušně vychování a ještě to nevzdali. I oni však mají nakročeno k rezignaci či vnitřní emigraci. Hřiště je tak volné pro novodobé gladiátory a jejich nenasytné predátory. A souhrnně tomu omylem říkáme standardní demokracie, i když naději již dávno vystřídala všeobecná frustrace a víru v lepší časy existenční a existencionální strach. Pasivita a nezájem jsou pouhým produktem tohoto stavu nezdravé společnosti. To je hlavní příčina neúčasti lidí ve volbách. Nevíra a opakující se zklamání.

Souboje myšlenek a vizí nejsou na programu dne. Vše přebila hlučná a nákladná marketingová produkce. Je to jako u kolotočů, nejnavštěvovanější atrakcí je ta, co má nejhlasitější tlampač a nejblikavější neony, to je pop-program dneška. Že u kolotočů není nikomu rozumět, kdo co vlastně říká? To přeci vůbec nevadí, nikdo stejně nikoho neposlouchá. Hlavní je pojmenovat údajné zdroje našich „drobných potíží“ a najít domnělé nepřátele, jednou jsou to imigranti a menšiny, jindy evropská integrace, a pak taky ti škarohlídi z internetových blogů.
 
Pevné životní postoje a zásady v podstatě překážejí. Navrch mají elastičtí oportunisté, konjukturalisté a kariéristé různých barev. K nim se přidají ještě exhibicionisté, populisté a extrémisté všeho druhu, čímž mají média zaručenou bulvární produkci. Alespoň bude zábava. Co na tom, že je notně pokleslá.

Česká i slovenská společnost by potřebovala důkladnou terapii. Spojuje nás nejen naše minulost, ale i současná přetrvávající posttotalitní puberta. Spojují nás stará přediva sítí Stb, KGB a GRU. Spojuje nás genetická výbava husákovské normalizace. Ostatně nejbohatší Slovák je nejsilnějším mužem v české vládě. To asi není náhoda. Na spirále času se vracíme zpět. I proto odmítáme být součástí světa, který by nám koukal pod prsty a připomínal nám naše malosti a slabosti. Právě proto i náš ex prezident burácí do boje proti EU a relativizuje náš příběh posledních pětadvaceti let, v němž by byla jeho celková osobní bilance dosti nelichotivá.

Obávám se, že slabá volební účast nebude jen specifikem těchto posledních voleb. Svědčí spíše o nedospělosti naší společnosti, o pasivitě elit, o atomizování zájmů a cílů, o nedůvěryhodné politické nabídce a o zahnívající demokracii. Jak z toho ven? Těžko, přetěžko. EU nechceme. Co tedy? Ruskou gubernii? Čínskou kolonii? Nový středoevropský Izrael? Obnovu monarchie? Výspu USA? Nebo chceme být 17 tou spolkovou zemí Německa? Či novou a jinou Evropu? Ale jakou konkrétně? A hlavně jakou chceme Českou republiku? Víme to? Měli bychom začít rozumnou odpovědí na tuto otázku a získat pro ni maximálně možnou obecně sdílenou shodu. To by měla být politika. Pokud se však společnost zase dělí na ty nahoře a na ty dole, na všehoschopné a poražené, pak nečekejme zásadní obrat k větší shodě a společné odpovědnosti.
 
Měňme svůj svět k lepšímu (všude tam, kde můžeme) a nevzdávejme to. Začít můžeme sami u sebe. To je jediný recept. Tento příběh nikdy nekončí. Ty či ony volby jsou v tomto kontextu jen epizodou. Ale epizodou ne nevýznamnou, která by nás měla přimět k tomu si klást tyto zásadní otázky. Inu, všechno zlé může být také k něčemu dobré. Platí to i v tomto případě.

Autor: Petr Havlík | středa 28.5.2014 9:55 | karma článku: 14,12 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Petr Havlík

Vítejte v Babišlandu

Představte si, že sedíte ve své honosné vile v Průhonicích. Jsou vánoce 2008. A říkáte si, že to nebyl špatný rok. Zdá se, že investice do politiky nemusí být nevýhodná.

18.1.2017 v 9:15 | Karma: 44,18 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Většina si to tak přeje, takže je to pravda!

Je těžké, skoro až nemožné, se vyznat v tom dnešním komplikovaném a nesrozumitelném světě. V té nekonečné spleti různých zájmů, her a mystifikací. Kdo je kdo? Co je co? A co je vlastně pravda? A co je to vlastně ta pravda?

8.1.2017 v 19:34 | Karma: 16,82 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Časy se u nás mění od roku 2013

Ano, časy se u nás mění systematicky a to dosti důkladně od roku 2013. V tomto roce se stal prezidentem republiky Miloš Zeman a nejsilnějším mužem české vlády Andrej Babiš.

16.11.2016 v 20:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

The Times They Are A-Changin

Trump není šálek mého čaje, ale řada voličů volila proti Hillary, která byla zcela tragická. Američané volili proti přehnané korektnosti, proti asymetrické globalizaci.

15.11.2016 v 18:37 | Karma: 16,40 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Petr Havlík

Společně sdílená národní identita – 3. část

Na jaře loňského roku jsem uveřejnil svou dvoudílnou úvahu na téma naší společně sdílené národní identity, kterou v těchto dnech umístil do své nabídky také jeden z výrazných internetových portálů.

14.10.2015 v 18:42 | Karma: 15,75 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:45

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 239
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
Aktivní glosátor politického dění, vyjadřuje se k politickým a společenským tématům. Spoluautor projektu www.mapovani.cz

Seznam rubrik