Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Podobne predsudky mame i u nas doma mezi sebou.

0 0
možnosti
BC

Mystifikace a pritiruská propaganda zas jede na plné obrátky jako včera,co?

1 9
možnosti
Foto

Karma, jako obvykle. Poprosil bych autora, zda mi může potvrdit informaci, dle níž se v nějaké části Ukrajiny psalo latinkou - vlivem katolických kněží. Mně to potvrdila zatím jedna ošetřovatelka ukrajinského původu, že její dědeček tak psal.

4 1
možnosti
Foto

Dobrý den, musím přiznat, že jste mě tímto dotazem celkem překvapil. Je pravda, že třeba běloruskou latinku dobře znám. V Bělorusku je latinka celkem rozšířená, i když se jí současný režim snaží marginalizovat. Nicméně snahy o obnovení latinky v Bělorusku jsou dlouhodobě celkem silné. Je jasné, čím je to dané. Bělorusko, jako historická Litva pod vlivem polštiny kdysi ve velkém rozsahu používalo latinku. V dobách SSSR se jí prakticky zcela vzdalo, ale po obnovení nezávislosti se jsou tendence k latince stále častější.

Co se týče latinky na Ukrajině, nemohu potvrdit Vaši teorii o katolických kněžích. Nicméně od 17. století i na Ukrajině byly snahy o zavedení latinky. První pokusy jsou zaznamenané v dobách Polsko-litevské unie. Tehdy se na Ukrajině prosazovala polská latinka. V dobách Rakouska-Uherska se snahy obnovily. V té době již však byly pokusy prosadit na Ukrajině několik druhů latinky. Opět polskou latinku prosazoval řecko-katolický kněz Josip Lozinský. Českou latinku prosazoval Josef Jireček, český etnograf, literární historik, vydavatel staročeské literatury a politik. V roce 1871 byl ministrem kultury a vyučování Předlitavska. Byla prosazována také balkánská (chorvatská) latinka. Právě česká latinka Jirečka byla nejúspěšnější. Bylo v ní vydáno několik knih. I když ani tato latinka v 19. století nedokázala porazit cyrilici, tak se stala základem pro další pokusy o zavedení latinky v 20. a 21. století. Nicméně to už mluvíme o neoficiálních a spíše neúspěšných pokusech. Oficiálně se v ukrajinštině standardně používý výhradně cyrilice. Celkem obsáhlý článek o tom je na ukrajinské wikipedii http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0 . Na ruské je jen nevelká zmínka.

0 0
možnosti
Foto

Autore děkuji, obávám se ale, že vás v diskusi zdejší sekce KGB roznese na kopytech. Za mě karma.

12 2
možnosti
Foto

Ukrajinci si neváží Rusů a mají je za lenochy. Sám mám za lenochy jak ty, tak ty.

2 1
možnosti
Foto

taky píšu blogy, ale nepamatuji si, že bych nějakému oponentovi dal mínus. Několika Ukrajincům jsem mimoděk řekl,že jsou Rusové a zlobili se, že je to pro ně urážka, protože Rusové jsou líní. Když jsem viděl v Kyjevě zahrádky kolem domků zarostlé plevelem a kopřivami, myslel jsem si to i o nich. Proto mám názor jaký mám. Tím, že mi dáte mínus, to nezměníte. Raději argumenty.

3 0
možnosti