Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Smrkovský v roce 1968 mluvil v rádiu, že v době povstání přijeli vojáci USA a nabízeli jim pomoc. Tu odmítli, protože z politických důvodů, bylo nutné, aby Prahu osvobodili sovětská vojska. K tomu stejně nedošlo a po roce 1948 byli všichni, co podepsali dne 8. května kapitulaci s Wermachtem potrestáni. Důvod k potrestání komunisté vždy našli.

1 0
možnosti
Foto

Důvod k potrestání? No tak ta byly jasný , Spojenci se přece dohodli, že s Německem bude podepsána toliko všeobecná kapitulace.

2 1
možnosti
Foto

Díky za článek .....R^

4 0
možnosti
Foto

Dne 7. května byla v Remeši podpesána bezpodmínečná kapitulace německých vojska s platností od 8 května. O 12 hodině dne 8 května v Praze byly zastaveny boje, byla podepsána kapitulace a Wermacht se do půlnoci z Prahy stáhl. Dne 9. května příjíždí sovětská vojska do Prahy a media jí vítají slovy " Osvobozená Praha vítá slavnou Rudou armádu. Sověti zuří o půlnoci už media uvádějí "Praha děkuje za osvobození slavné Rudé armádě."R^R^

8 0
možnosti
Foto

Jenom je zajímavé, že ještě nějaký filmový týdeník použil tu první formulaci. Komunistická vlastivěda tuto světodějnou událost interpretuje takto: "... 9. května časně ráno předsunuté jednotky maršála Koněva zlikvidovaly poslední ohniska německého odporu".

Což asi bude pravda, takže současně je stejně pravdivá i ta sovětská formulace.

2 0
možnosti
Foto

Odkud berete, že nebyla zmiňována v komunistické historiografii účast vlasovců: "Situaci nezměnili ani vlasovci, kteří v dohodě s některými důstojnickými kruhy vystoupili proti Němcům." Atd. Je to celý jeden odstavec.

Československá vlastivěda. Díl II. Dějiny. Svazek 2. Praha: Horizont 1969, s. 628.

2 1
možnosti
Foto

Tak mínusku pana Kindla si nedokáži nijak jinak vysvětlit než tím, že příliš tu komunistickou historiografii nemá načtenou a bojí se, aby se to příliš nerozšířilo po vlastech českých.

2 3
možnosti
VV

Diky mlady muzi za kratke a pravdive zhodnoceni tehdejsi situace. Jeste dlouho bude nutne uvadet osvobozeni Prahy na pravou miru.

3 0
možnosti
Foto

role Rudé armády při osvobození Prahy ? To je jednoduché. Tato role spočívala v tom, že Rudá armáda existovala a byla zde přítomna. Nebýt toho, nikdo by Prahu neosvobodil - neodvážil by se.

1 11
možnosti
Foto

Ono už jaksi nebylo od koho. Převážná část něm. jednotek totiž už z Prahy a okolí zdrhla;-)

3 0
možnosti