Zvrácenost a falešnost talentových soutěží II. - Atai Omurzakov

Atai Omurzakov je bezesporu pozoruhodný tanečník a jeho vystoupením lze po profesionální stránce těžko něco vytknout. I v jeho případě však platí, že je součástí byznysu, v němž je manipulace s davovými emocemi zdrojem obživy mnohých. Do jaké míry?

Okouzlující vystoupení A.O. v semifinále ČeskoSlovenského talentu bylo pro mě - upřímně řečeno - zjevením. Se slzou v oku jsem sledoval toho skromného Kyrgyze, jak řečí těla vypráví příběh o robotovi. Příběh, který má začátek a konec a vypráví jej tak, jak by většina lidí nedokázala ani slovy.

Zase jednou slzím a tleskám.

Zase jednou slzí porotci, předhánějí se v pathosu, zase jednou je nám předkládán dojemný příběh chudého, doposud neobjeveného chlapce - tentokrát až kdoví ze které chudé tramtárie, kde pravděpodobně lidé žijí ve stanech a živí se lukem a šípy, kterými loví zástupce stepní fauny. Chlapec se samozřejmě nemá v domovině šanci uplatnit, neboť šoubyznys není v Kyrgyzstánu doma.

Nádavkem jsme tentokrát nezaujatou porotou ubezpečováni, že na našich východních bratrech není nic špatného a že si Atai náš hlas vzdor našim maloměšťáckým předsudkům zaslouží (díky, pane Sláviku, za tu lekci).

Už při opakovaném sledování semifináového výkonu A.O. mě nicméně zarazila jedna věc - a to VÝPRAVA jeho vystoupení. Jak proboha přivezl takové množství kulis do Čech v batůžku? Ne? Nebo mu je zde někdo z přátel doma vyrobil? Nebo mu je - a to by bylo nejpodivnější - vyrobila televize?
Ne. Ve stejných dekoracích tančil stejné číslo v soutěži Ukrajina hledá talent 2011.

Ten chudý skromný chlapec tančil ve stepní talentové soutěži doma v Kyrgyzstánu, v talentové soutěži na Ukrajině - kde došel až do finále, teď přijel zmiňovaných 8000 nebo kolik km se svým dekoracemi nabitým kamionem k nám.

Co tím chci cříct?

Atai je určitě jeden z nejpozoruhodnějších tanečníků, které jsem v životě viděl.
Nadšení nad jeho výkony ze strany poroty, která zase jednou nic neví o umělcově minulosti, je tentokrát alespoň oprávněné. Ačkoli ochotnické.

Ptám se ale:

Kolik ještě talentových soutěží má Ataiova agentura ve svém itineráři?
Kolik občanů kolika států bude ještě dojímat svým příběhem chlapce ze zemljanky?
Kdy přesně byla na něj cituji: "maminka moc hrdá, když ho viděla v televizi"?
V jakém přesně vztahu je Ataiův management k managementu nadnárodního podniku "Stát XY got talent" ?
Kdy přesně se ze soutěže "hledáme talent" stala soutěž "vyjebeme s váma"?

Podvod se vším všudy.
Je to podfuk na všechny Máni a Pepy z Horní Dolní, kterým je prezentována soutěž jako něco, co může udělat hvězdu i z nich. Nemůže. Protože od toho tu ta "soutěž" - lépe řečeno "show" není. Protože férová soutěž je něco, co už z našich životů dávno vymizelo. Protože zparchantělost systému této společnosti něco jako férovou soutěž nepřipouští.

Zase jednou je to lež jako věž a nikdo s tím nic nedělá.
Asi si to zasloužíme - se svými pštrosími manýrami. Některým nám už z písku koukají sotva boty.

 

Autor: Petr Gros | sobota 26.11.2011 19:59 | karma článku: 39,48 | přečteno: 15643x