Český Slavík dal Bestii svá křídla

Bylo třeba Řezničinu zastavit tak hloupě? Zpanikařit, zasáhnout do výsledků hlasování jako trapný cenzor a poštvat proti sobě zbytečně část veřejnosi? Věřím, že ne.

Většina z vás ví, o čem je řeč. Pořadatelé Českého Slavíka několik dní před uzavřením hlasování ve své anketě vyřadili z hlasování v kategorii "Hvězda Internetu" M. Pohla, známějšího pod nickem Řezník. Řezník disponuje oddanou fanouškovskou základnou, která se úspěšně pokusila o to, aby do té doby celkem neznámý raper obdržel dostatečný počet hlasů k vítězství ve zmíněné kategorii, spojeném mimo jiné i s finanční injekcí 100.000,- Kč na natočení klipu. Důvod k vyřazení je jediný - nesouhlas pořadatelů s obsahem interpretovy tvorby a její údajná neslučitelnost s obecnou morálkou atd. Oficiální vyjádření ČS zde.

Vzhledem k absurdnosti dosud nevídané situace se strhává lavina reakcí. Vlna protestů proti cenzuře, umělci houfně vracejí své ceny, nebo naopak své nevracení cen obhajují. Advokáti, psychiatři a aktivisti všech kategorií spěchají se svou troškou do mlýna, jen aby bylo vidět, že i oni vědí, že násilí a neúcta k člověku je špatně. Aby je bylo vidět dříve, než téma vyčpí. Český Slavík má z ostudy kabát a
Řezník - se směje. Smál bych se taky.

Organizátoři ke své hysterické akci uvádějí, že jejich rozhodnutí přišlo tak pozdě proto, že se o Řezníkově "spojení s násilím dozvěděli až v závěru soutěže". To věru nehovoří o profesionalitě pořadatelů.
Je-li Slavík otevřenou anketou, která má vyjádřit popularitu interpreta - nic víc, nic méně -, nemá cenzurní zásah deklarovaný smysl. Cenzuruje totiž ne tvorbu interpreta, ale vkus jeho fanoušků.

Představme si, co by se dělo, kdyby pořadatelé reagovali s rozmyslem a nechali Pohla - právem - vyhrát.
1) Nikdo je nemohl donutit, aby v hlavním vysílacím čase nechali rapera vystoupit. Jestli se nepletu, ne všichni vítězové se historicky v programu objevili. I ukázky jeho tvorby by se daly střhnout tak, by nedošlo ke konfliktu s ničím.
2) Řezník by v pečlivě sestavené smlouvě ke galavečeru podepsal podrobně definované podmínky převzetí ceny, včetně dress code a postihu za neadekvátní verbální projevy. Následně, pokud by se k převzetí dostavil, by zkrotle v obleku převzal svou cenu, poděkoval by konvenčně svým fans a tím by vše zhaslo.
3) Finanční odměna, spojená s vítězstvím v kategorii "Hvězda internetu" by byla vyplacena opět pod smlouvou, která by buď donutila Řezníka se zaprodat, nebo by ji odmítl.

Výsledek takového postupu by byl celkem jasný - chvilku by to Řezničinou zasmrdělo a byl by klid.

Jak dopadla Pohlova nefér blokace vidíme všichni.

Řezník má reklamu, o které  mu ani nesnilo a to zadarmo. Dokonce i na oficiálních stránkách ČS najdete dnes texty jeho "písní". Tím se nemůže nikdo z konvenčních pochlubit.
Jeho rádobyundergroundová image dostala cenzorský punc, který potřebovala.
My všichni se bavíme o někom, kdo za hovor nestojí a naše děti se o něm zbytečně dozvěděly.
Bestie dostala křídla a nám nezbývá, než doufat, že s nimi nebude umět zacházet.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Gros | neděle 1.12.2013 11:47 | karma článku: 19,33 | přečteno: 974x