Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cedr

16. 1. 2009 8:05
Poznamecka k LTCM

Dobry den pane Fialo. Vas blog sem nasel teprve nedavno a musim rict, ze to je skutecna perla (to neni ironie). Tez sam sebe musim pochvalit, ze sem ji mezi ostatnim smetim na idnes objevil;-)

O Long Term Capital Management zalozenym J.Meriwetherem sem cetl (kniha se jmenuje When genius failed), mozna tedy uvitate par doplnujich informaci. Myslenka LTCM vubec nebyla spatna, naopak. Spocivala v ocekavani budouci menove unie (prichod eura) a s tim souvisejici spekulace na to, ze pevne urocene cene papiry drive ci pozdeji sjednoti svoji sazbu (mysli se tim papiry ruznych zemi budouci menove unie). Takze provedli arbitraz, kdy nakupovaly papiry s vysokym urocenim jednoho statu a shortovaly papiry jineho statu s nizkym urokem.

Myslenka byla fajn a dokonce i fungovala, proc ale doslo k padu... -> ...

0 0
možnosti
C

cedr

16. 1. 2009 8:05
Re: Poznamecka k LTCM

...LTCM spravoval opravdu hodne penez. Aby mohl nabidnout zajimave vynosy pri spekulacich na trhu, ktery se hybal jen malo, musel jit do vysoke leverage.

Druhy, ale podstatnejsi problem byl, ze prakticky nefungoval money management (navic kdyz obchodujete s miliardami, tak tezko pouzijete stop loss). No a pak, kdyz v jistem obdobim doslo k pohybu proti jejich strategii, tak vysoka paka a neexistence risk-management mechanismu je proste rozdrtily. I kdyz se pak urokove sazby eventualne sjednotily, jak spravne predpokladaly, zabil je neco jako obri margin call.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

15. 1. 2009 20:45
re

Ideje, které prezentuji, nejsou mým výmyslem. Zákonitosti objevil již dávno někdo přede mnou. Pouze se s nimi ztotožňuji a rád je prezentuji lidem, protože si myslím, že z české dostupné literatury se lidi spíše mohou dovědět klasické teorie jako je EMH. Proč články zveřejňuji? Vím , spousta lidí je ocení, protože mi různí lidé v tom smyslu píší. Ptáte se proč bloguji? _ Proč spousta jiných lidí zveřejňuje blogy? Vaše poznámka o významných neodhalených závislostech  zase využívá klasické schéma zpochybnění: Když něco neumíme dokázat matematicky, tak to nefunguje. Chtěl by jste matematicky popsat  jednání účastníků trhu, kteří jednají na základě svých emocí - a to asi nelze. Proto trhy nikdy nebudou efektivní - obchodují lidé. Ptáte se o co jde? Doporučuji přečíst si o tom pár knih, například od Roberta Prechtera. K mému vlastnímu investování: Investování není každodenní záležitostí, jak by se někdo mohl domnívat. Když trhy klesají, byl bych blázen, kdybych investoval.  

0 0
možnosti
VK

eso-v-rukavu-rymr

15. 1. 2009 20:06
co tim sleduje?

zajimalo by me, co pan fiala svymy clanky sleduje. pokud jeho teorie opravdu funguji, proc nam to tu pise a radsi na financnich trzich sam neobchoduje a neni uz davno miliardar? pokud vim, tak zadne dataminingove ani jine pokrocile statisticke nebo ekonometricke metody ci metody vyuzivajici ruznych forem umele inteligence neodhalily zadnou vyznamnou zavislost a pokud snad ano, tak jejim zverejnenim a pochopenim se jeji ucinek spolehlive vyrusil. nakonec tedy opravdu vse vede k efektivni teorii trhu ci necemu velmi blizkemu (trochu to narusuji danove a transakcni naklady spojene s obchodovanim a vydelky na trzich).

o co tady teda jde???

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.