Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Jan Dvořák

24. 1. 2009 22:53
indexy

Já chtěl upozornit na jednu věc.  Kdyby přes víkend zkrachovaly všechny banky, přímý vliv na DJIA bude necelých 5%.  O psychologickém dopadu na investory nediskutuji, ten je jasný.

Při odhadu vývoje indexů je podle mne třeba zejména u DJIA dbát na složení a na firmy s aktuálně nejvyšší váhou. 

Problémy bank nejsou u konce ani náhodou.

0 0
možnosti
JD

Jan Dvořák

24. 1. 2009 22:13
DJIA a banky

Z hlediska ovlivňování vývoje DJIA akciemi bank si dovoluji upozornit na jednu skutečnost.  Tou je konstrukce DJIA jako cenově váženého indexu.

Díky nízkým cenám akcií je podíl finančního segmentu v DJIA pod 5% (v SP 500 je víc než dvojnásobný). 

Proto by případný další pád těchto akcií měl na DJIA velmi malý vliv.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

24. 1. 2009 22:43
Re: DJIA a banky

Ohledně tvorby indexu máte pravdu, domnívám se však, že to není zcela podstatné. Podstatný je sentiment investorů, kteří sledují bankovní sektor jako celek a při poklesu akcií bank vyprodávají úplně všechno. Klesají tedy všechny indexy nebo ETF  bez rozdílu na to, kolik akcií z finančního sektoru obsahují . Například index Nasdaq Composite obsahuje velké množství bank a klesá také, ETF certifikáty jako je XLU nebo XLE klesají také a neobsahují žádné akcie bank. Působí zde davová psychóza. Začne výprodej a prodávají všichni všechno.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

24. 1. 2009 17:43
re cena ropy:

Moje nejnovější grafy k ceně ropy resp ETF USO najdete na adrese: http://www.stockcharts.com/def/servlet/Favorites.CServlet?obj=ID3186214. Ropa se nachází  blízkosti svého momentálního cenového dna, dno se bude ještě nějakou dobu vyvíjet. Existují v podstatě dva scénáře: 1. Růst z formace inversed Head&Shoulders nebo bearish scénář  - formace trianglu. Krátkodobě si zcela jistý nejsem, protože mnoho akcií ropných společností vypadá na další poklesy a to nebývá obvyklé, pokud  je trh přesvědčený o růstu ceny ropy. Na druhé straně slabost cen dluhopisů a síla komoditních firem z pátku je pozitivní. Takže uvidíme. Každopádně jsem přesvědčen o tom, že v létě bude cena ropy daleko výše.

0 0
možnosti
MK

krimir

25. 1. 2009 12:04
Re: re cena ropy:

já dokupuji postupně USO, je jen otázkou času, kdy ropa stoupne. Šejkům se tenhle vývoj nelíbí.

0 0
možnosti
M

moussis

24. 1. 2009 9:06
OIL

Zajímal by měVáš názor na vývoj ropy .Děkuji

0 0
možnosti
R

roman.net

21. 1. 2009 16:45
medvědi

se zájmem jsem přečetl Vaše články, R^ , a patří, dle mého, k těm nejlepším. Kde očekáváte dno současné krize? Nejsou předpovědi některých ekonomů, DJ 4000 bodů a SaP 500 bodů hodně přehnané? Také mne zaujala Vaše myšlenka o konci dlouhodobého růstového trhu v roce 2000 a nástupu dlouhodobého medvědího trendu, můžete to více rozvést? Protože asi pro vetšinu investorů je ta představa těžko stravitelná.To by znamenalo odklon dluhodobých investorů od akcií, včetně investičních a penzijních  fondů

0 0
možnosti
PF

petr fiala

21. 1. 2009 18:54
Re: medvědi

Některé z mých článků již řešily otázku, proč si myslím, že jsme na vrcholu trhu a lze očekávat období podobné například tomu 1966-1982, 1929-1942, nebo když půjdu ještě dál, tak 1835-1842. Poslední dva uvedené poklesy provázely deprese ekonomiky, jsme v podobně špatné situaci, jako v období okolo roku 1929. Trhy mají za sebou přes 70 let převážného růstu, který se odehrál v pěti vlnách - neklamná známka vrcholu.  Navíc pátá růstová vlna  (1982-2000) byla po všech stránkách slabší, než třetí vlna (1942-1966) - mám na mysli ekonomické ukazatele ( průměrný GDP, průmyslová výroba, nezaměstnanost, dluhy úspory atd) - opět neklamná známka TOPU. Velikost a délka korekce byla v minulosti vždy úměrná předchozímu růstu. Argumenty by však byly opět na celý článek. MOžná ještě jeden napíši. Dlouhodobé strategie KUP a DRŽ jsou v dnešní situaci cestou do záhuby, je třeba používat timing, i když dlouhodobý.  

0 0
možnosti
M

moussis

21. 1. 2009 9:03
DJ

p.Fiala Vaše rozbory se mi líbí grafy ještě více je vidět ,že víte co děláte.

Zajímal by mě Váš názor na propad trhů po nástupu nového prazidenta USA.Dle grafu na konci týdne jste očekával malé RTC opak byl pravdou.Děkuji

0 0
možnosti
PF

petr fiala

21. 1. 2009 9:55
Re: DJ

Máte pravdu. Očekával jsem, že bude probíhat ještě trochu větší boj o udržení  cen v trianglech a eventuelně backtest horních úrovní trianglu.  Z toho vyplývá pouze jediné - je  velmi obtížné zcela přesně stanovit krátkodobý výhled. Proto je třeba soustředit se nato podstatné - kdy nastane konec páté poklesové vlny.  Nechci hledat fundamentální příčiny poklesu a ani to, proč právě včera začal nový silnější pokles. Snad investoři pochopili, že očekávání byla příliš veliká a Obama je nespasí. Nový prodejní signál je od včerejška nepřehlédnutelný- poklesy budou zatím pokračovat (navzdory možným krátkodobým výkyvům).

0 0
možnosti
R

Robin77

20. 1. 2009 16:28
Hodnocení úrovně článku

Oceňuji, že jste si dal práci s vypsáním důležitých událostí na americkém akciovém trhu. Podle mého názoru příliš spoléháte na technickou analýzu, poté co jste shrnul fundamentální problémy, doporučujete pravděpodobně krátkodobý nákup, jinými slovy jdete proti střednědobému trendu. Navíc v období vysoké volatility a hospodářské recese je nutné se primárně zabývat fundamentální analýzou, nikoliv spoléhat na technickou. Dále z Vašeho článku lze vysledovat několik argumentů, které jsou ekonomicky sporné. 

0 0
možnosti
PF

petr fiala

20. 1. 2009 17:03
Re: Hodnocení úrovně článku

Nedoporučuji zatím žádné nákupy- jak říkáte  byly by to nákupy proti trendu, protože pokles není u konce.  Mám naprosto odlišný názor než Vy, co se týká použití fundamentální analýzy- viz mé různé předchozí články na toto téma. Argumenty , které pro to mám, nelze tady krátce shrnout, ale řada z nich je právě v předchozích článcích.  Cena na trhu vzniká interakcí lidí, kteří jednají často iracionálně, pod vlivem svých pocitů, nálad a očekávání . Fundamentální stav ekonomiky je výsledkem sentimentu lidí, ne příčinou (fundament vždy zaostává za kapitálovými trhy). Při snaze analyzovat trhy se záměrně nechci nechat ovlivnit fundamentem. Uvedu příklad: Podívejte se například na to, co fundamentální analytici předpovídali  ještě na jaře, že se stane s cenou stříbra pod vlivem negativní nálady týkající se USD  a stavu US ekonomiky -  předpovědi byly 25-100 USD. Od té doby cena stříbra spadla na 8.50 (např. článek JIma Willieho z 23.5.2008 http://www.goldenjackass.com). Stejné je to s ropou i akciemi

0 0
možnosti
MK

krimir

18. 1. 2009 18:03
$CPS

Dobrý den, rovněž používám při své analíze indikátor $CPS . Můžete (pokud to není tajné) zobrazit Vaše nastavení (Charts Attributes). Já mám graf podstatně hustčí, a nemůžu přijít na Vaše nastavení, přece není tak zahuštěn.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

18. 1. 2009 19:00
Re: $CPS

Moc nerozumím otázce. Pokud používáte grafy stockcharts.com, pak můžete editovat podle libosti.  Indikátor CPC je sám o sobě dost volatilní, takže používám klouzavý průměr, jeho nastavení vidíte v obrázku. Musíte však "vymazat vlastní $CPC, aby graf byl čitelný. Použijte atribut "invisible". Jinak část mé analýzy jsem konečně zpřístupnil ve veřejné sekci na stockcharts.com (PUBLIC CHARTS), takže pokud by jste chtěl, tam je můžete najít každý den aktuální včetně některých tipů na LONG /SHORT akcie.

0 0
možnosti
M

martin911

17. 1. 2009 20:49
thx

Dobrý večer Petře,

záměrně jsem si před tím než jsem začal číst Vaš dnešní příspěvek  přečetl Vaše články  z 10/08 a 11/08 a smekámR^  Vaše vidění trhu jsem již začal zvažovat při obchodování a Vaše příspěvky jsou pro mne jedinečným studijním materiálem.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

17. 1. 2009 21:00
Re: thx

Díky za ocenění :-).

0 0
možnosti
I

IJNovak

17. 1. 2009 15:38
kap.trh bude stále více obrazem nejistoty

do konce pololetí 2009 pokles v nevídaném rozsahu, hrozba stanného práva a rozpad obchodnbího systému, chybí zboží (nové papírky nikdo nechce), USA nemohou žít z podstaty, tisku peněz a exportu demokracie. Z čeho budou žít? v globální směně? Co jsou jejich produkty? Jsou potřebné??? License na Barbíny?? 

0 0
možnosti