Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

puki

26. 10. 2008 4:52
snad to nebude az tak hrozny

Clanek mi mluvi z duse. Zda se, ze lidi v CR, potazmo Evrope, si vubec neuvedomuji jake stesti maji - neustale stiznosti, dozadovani se neceho, neprejicnost a pritom zodpovednost a skutecna solidarita zadna. Alespon to je celkovy dojem. * Na druhou stranu, predpovedi zkazy zapadnich demokracii jsou hodne predcasne, zejmena te americke. Asi neni pochyb, ze demografie a touha po lepsim zivote rozvijejicich se zemi nakonec udela sve a tyto budou tlacit cely svet. Nicmene odepisovat USA a dokonce predpovidat nejake civilni valky (jak tu zaznelo) je podle me dost vedle. Je to zeme, ktera ma v soucasnosti obrovske problemy, ale zda se ze svet naprosto podcenuje to hlavni co kazda zeme ma - lidi. Zvlast v Evrope je rozsiren nazor, ze Americani jsou hloupi a uz nejsou schopni neco vyrabet, pouze konzumovat. Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze nejmladsi generace je hodne pohodlna a poklada blahobyt za neco samozrejmeho.

0 0
možnosti
P

puki

26. 10. 2008 4:55
pokr.: snad to nebude az tak hrozny

Kdyz ale mluvite s nekym odrostlejsim, je videt, ze jsou na svou zemi a demokracii hrdi a jsou schopni ji neco obetovat stejne jako to delali v prubehu 20.stoleti. Opravdu si neumim predstavit, co by melo vyvolat nejakou obcanskou valku (jak tu zaznelo). Posledni vetsi projev nespokojenosti byl namiren proti Wall Streetu, ale ten jen ukazal jak se dokazou lidi semknout, kdyz citi nejakou nespravedlnost. Srovnejte to se zkusenosti od nas aneb 'sousedova koza'. Americka ekonomika je stale nejkonkurenceschopnejsi a je to diky schopnosti lidi neco obetovat a stale zkouset neco noveho. Pri trose snahy mohou byt USA potravinove a energeticky sobestacne a stale svetu dodavaji nezbytne zbozi a know-how. I za soucasne situace existuje spousta novych malych firem, ktere vyvijeji nove technologie a prijmaji nove lidi. Nastesti existuje dost investoru, kteri se nenechaji odradit a jsou schopni videt pres soucasne problemy. V tomto jsou USA stale bezkonkurencni.

0 0
možnosti
PF

petr fiala

24. 10. 2008 18:24
re souhlas:

Stát prostřednictvím politiků plní poptávku lidí. Lidé velmi rychle přivyknou na blahobyt a pak jej brání zuby nehty. Díky svým obranářským praktikám ztrácejí  tyto země produktivitu, vykonává se spousta zbytečných aktivit a  stát zasahuje do různých sfér. Takto občané západních zemí brání svoje výdobytky. Lidé z rozvojových zemí ovšem díky své relativní chudobě nemají co ztratit a budou příštími vítězi. Pro Evropu je to bitva předem prohraná, chápu euroskepticizmus pana Klause..

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2008 9:56
s těmi rozvojovými zeměmi nemohu souhlasit

Západní demokracie půjdou do kytek, to ano. Ale pokud bude v Číně a dalších zemích vládnout korporativismus (ten se tam přelil z HongKongu) ovládnou ekonomicky svět. Toto ovládnutí bude postaveno na reálných základech a Číně vznikne prostor pro využití dominance. Prakticky mohou opakovat imeriální model USA, mohou se však vyhnout chybám a může jim to vydržet déle než sto let. V těch rozvojových zemích se mnoho nezmění, to jen my budeme muset snížit životní úroveň.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 10. 2008 17:30
naprostý souhlas

Dříve byly výkyvy poptávky řešeny jemnými státními zásahy - zadávání výstavby katedrál a pod. To však stát řešil jen obranu a bezpečnost. Od té doby co řeší věci, které mu nepřísluší (sociální, zdravotní, finanční..) jsou problémy (cca 130let). Bylo to i příčinou krize v minulém století. nikdo to však z ideologických důvodů nechce vidět. trochu jsem to popsal na svém blogu (http://vasicek.blog.idnes.cz/c/53777/Enten-tyky-dva-spaliky1cast.html)

0 0
možnosti
PF

petr fiala

24. 10. 2008 16:04
re:

Nejsem tak asociální, abych si myslel, že se lidi mají starat jen sami o sebe. Myslím si jen, že se odnaučili zodpovědnosti sami za sebe, v krizových situacích se chovají, jako malé děti a stát se jim má stát otcem i matkou.  Dnešní zdravotní péče je bohužel  asi daleko dražší, než na co stačí naše platby zdravotního pojištění. Doktoři jsou dnes schopni prodloužit lidem značně život, bohužel to stojí více, než jsme ochotni připustit.

0 0
možnosti
V

Vikina

24. 10. 2008 15:59
S něčím souhlas,

s nečím nesouhlas. Neočekávám, že se stát o mě bude starat, čekám však úplně samozřejmě, že když si já (a za mě i můj zaměstnavatel) budu platit nemalé zdravotní pojištění, pak mě u lékaře nebudou čekat nějaké další poplatky, protože stát (resp. zdravotní pojišťovny) mé peníze někde prošustroval. Totéž se týká i důchodů. Kdybych dovedl Vaše názory do důsledků (každý se má o sebe postarat sám), pak by stát neměl žádné pojištění vybírat, ale měl by je ponechat občanům, aby si tyto peníze ukládali stranou do nějaké solidní banky (nebo pod polštář) a tyto použili v době, kdy je budou potřebovat. Stát by se pak měl jen starat, aby mu tyto peníze inflace neznehodnotila.

0 0
možnosti
B

brooke

24. 10. 2008 16:20
Re: S něčím souhlas,

Nikde jsem se nedozvěděl, že poplatky u lékaře jsou důsledek prošustrovaných peněz na pojišťovnách.  Můžete mi sdělit, kde takovou informaci najdu Děkuji

0 0
možnosti